„Приче из незаборава“ у циклусу „Православље и млади“

Након „Сусрета са старцима“ и „Дечанских прича“, циклус трибина „Православље и млади“ био је домаћин промоције треће по реду књиге архимандрита Алексеја (Богићевића), старешине манастира Бошњане (Епархија крушевачка). Са благословом Епископа ваљевског Г. Милутина, промоција је одржана у Вишем јавном тужилаштву, у организацији Црквене општине при Храму Васкрсења Христовог. У програму књижевне вечери учествовали су Музичка група „Нектарија“ и глумац Ђорђе Теодосић.

Ове године, на празник Светог Стефана Дечанског, архимандрит Алексеј обележио је 44 године своје монашке службе, а 52 од самог доласка у манастир Дечане са свега 12 година. Ту је стасавао уз чувеног старца Макарија и друге велике духовнике. Последњих 17 година управља манастиром Светог Луке у селу Бошњане. Урадио је много на обнови здања, али још више на формирању заједнице при светињи, о чему говори присуство више стотина верника на Светим Литургијама сваке недеље. Отац Алексеј сведочи да је хришћанска вера намењена безазленима. И Господ Христос је говорио да ће они који су чистог срца Бога видети. Отац Алексеј је у својим књигама забележио сусрете управо са таквим људима и његова искуства много значе нама који читамо његове књиге. Да, поучени примерима људи о којима он пише, схватимо да је јеванђеље могуће и данас остварити и да је свако позван да буде хришћанин и буде свет, утисак је свештеника Дејана Трипковића о књигама оца Алексеја.

Књига која нас је сабрала вечерас друго је допуњено издање. У штампи је и треће што аутора веома радује. Прошле године проглашена је најбољом књигом у Расинском округу.

  • Није она најбоља, има много бољих књига. Радује ме што „Приче из незаборава“ сабирају многе људе за које сам мислио да су заборављени и да су ме заборавили. Јављају се праунуци оних који су у њој описани, једног сам недавно крстио у 45. години… Наслов ове књиге дали смо приликом поклоничког путовања у свету земљу пре две године, и то на гробу мог старца, баћушке Игњатија, који је такође описан – рекао је отац Алексеј. У књизи су описани људи у монашком животу, свештеничком чину, а и они обични. Аутор је неке лично познавао, о некима само слушао и постали су му познати. Све је постало једна велика прича коју је поделио са хиљадама читалаца, у Христу браће и сестара.

У преподневним часовима, архимандрит Алексеј посетио је Казнено – поправни завод Ваљево. Сусрет са младим људима који се налазе на издржавању казне никада неће заборавити, у нади да је био душекористан и за њега и њих.

Циклус трибина „Православље и млади“ наставиће предавање др Биљане Пиргић, које ће бити одржано 16. децембра 2019. године, а потом следи гостовање др Дарка Танасковића, једног од најугледнијих српских научника и дипломата новијег времена.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=996]