Манастир Ћелије прославио Аранђеловдан, храмовну славу старе цркве

Вера у анђеле препоручена нам је Светим предањем

И ове године, празник Сабора Светог Архангела Михаила обележен је нарочито свечано у манастиру Ћелије. У част храмовне славе старог храма у коме је богослужио Преподобни Отац Јустин, по благослову Епископа ваљевског Г. Милутина, Светом Литургијом началствовао је игуман Георгије (Мићић), старешина манастира Лелић, уз саслуживање бројног свештенства и свештеномонаштва. Богослужење је по обичају улепшано појањем ћелијских сестара, на челу са игуманијом мати Гликеријом. Празничну проповед упутио је протојереј – ставрофор Љубисав Аџић, умировљени парох ваљевски.

Иако не можемо услед наших греха да видимо анђеле током земаљског живота, вера у њих препоручена нам је Светим предањем. Када смрт свуче са наших душа телесни покров, срешћемо се лицем у лице са анђелима и, уместо вере, биће виђење.

  • Радост наша биће велика при сусрету са тим синовима Божјим, који не знају ни за грех, ни за смрт, ни сва проклетства по којима ми газимо по овом свету као по трњу. После свега остаје нам вера, браћо и сестре! Вера, заснована на сведочанству Божјем преко светих и праведних људи којима је било дато од Бога да виде свете анђеле. Препуно је Свето писмо јављања анђела Божјих – беседио је прота Љуба Аџић. Анђели су се јавили праведном Авраму и прорекли рођење сина Исака. Видела их је и његова жена Сара, праведни Лот, Исус Навин… Првосвештеник Захарија, Пресвета Богородица, пастири у Витлејему и многи Божји пророци и угодници кроз старозаветну и новозаветну историју. Анђео се јавио и Господу Христу у Гетсиманском врту и тешио Га. Женама мироносицама, Светим апостолима…
  • Увек се сетите јављања анђела и још јаче утврдите себе у вери да су они жива и моћна бића, која стоје пред Богом у невидљивом царству и служе народу Божјем на земљи, према вољи и заповести Творца њиховог и нашег… Овај век није век виђења, него век вере. Будимо верни и видећемо, ако се удостојимо. Без вере није могуће угодити Господу. Вером ходимо и спасавамо се – истакао је прота Аџић, узмоливши Светог Арангела Михаила и све анђеле Божје да помогну нашој вери, јер ће нам Господ управо по њој и плодовима њеним судити.

Епископ Милутин упутио је славску честитку игуманији Гликерији и сестринству манастира Ћелије. По завршетку Литургије, начињен је опход око храма и преломљен славски колач. Прослава је завршена трпезом љубави у манастирској трпезарији.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’988′]