Аранђеловданска свечаност са Владиком Милутином у Скобаљу и Јабучју

Након десет година, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, са епархијским свештенством, служио је Свету Архијерејску Литургију и преломио славски колач у Храму Светог Архангела Михаила у селу Скобаљ, у Архијерејском намесништву тамнавском. Овом приликом Епископ Милутин чином протонамесника одликовао је свештенике Зорана Марковића и Милорада Андрића, који безмало две деценије служе на парохијама у Скобаљу и Јабучју. Како „војводу небеске војске“ као свог патрона прославља и храм у Јабучју, Владика Милутин уприличио је посету и овој светињи. Сусрет са духовним оцем вишеструко је умножио радост овдашњег верног народа, чија је снага и топлина вере оставила снажан утисак на Владику Милутина.

Данашњи празник Сабора Светог Архангела Михаила верни народ Скобаља и Јабучја прославио је у радости каква се не заборавља.  Дочекан након једне деценије у Скобаљу, Владика Милутин је био веома дирнут љубављу верних који су дошли да са њим молитве узнесу и узму благослове. То је народ који воли своју Цркву и долива уље молитвене радости у кандило своје вере. Заиста је диван осећај бити део свечаности у част скобаљске храмовне славе. Такође, парохијски свештеници овог краја Зоран Марковић и Милорад Андрић деветнаест година живе у истој кући као рођена браћа. У љубави међусобној, а и са народом о ком се духовно старају. И то је прелепо видети и доживети, неки су од утисака Епископа Милутина из храма у Скобаљу, који ће ускоро бити измештен на нову локацију због радова на површинским коповима колубарског басена.

У празничној беседи Епископ Милутин је подсетио на то да смо као народ позвани да следимо пут Светог Саве. Једини исправан, на коме нема спотицања. На тај пут указивао је и блаженопочивши Патријарх Павле, својом кратком, али језгровитом поуком „Будимо људи!“. То је Господ Христос оставио у Свом јеванђељу.

  • Ако ти неко учини зло, узварти му добрим! Ако му учиниш зло, зло се умножава. Зло никада добро не доноси. Тако нас учи мајка Црква. Само тако ћемо бити срећни и радовати се деци коју иза себе остављамо. Бићемо срећни, јер знамо да су та деца постала честити људи, Божји људи, да у цркву иду, посте и причешћују се. Јер, тако нас је учио Свети Сава према обећању Господа Христа да ће нас васкрснути у последњи дан – беседио је Владика Милутин.

Деца су иконе, анђели Божји. Ако их родитељи не васпитају како треба, мењају лик и губе лепоту анђела. Живимо у свету у коме харају свакакве болести. Неке су наметнуте преко отроване природе, за шта је човек одговоран. То је тако на земљи и не можемо много тога променити. Али, поучавао је Владика Милутин, важно ј да дођете на Свету Литургију, послушате проповед, са својом децом приђете и поразговарате са свештеником…

  • Трчимо у цркву, браћо и сестре! Кад будемо умирали, ништа нам неће падати на памет, осим вапаја Богу. Ово није нешто што треба да нас уплаши, већ да учини да се отрезнимо и почнемо честито да живимо. Са супружником, са братом својим… Да бескрајне љубави увек и у свему буде. То нас Црква учи – истакао је Епископ Милутин.

Осврнувши се на честе појаве различитих облика  насиља у школама, он је указао на учење Цркве о поштовању родитеља и учитеља. Том се учењу морамо вратити, не би ли се стало на пут свему лошем са чим се суочавамо сваког дана у српским школама. Ако посејемо добро, добро ћемо и пожњети. Тако, кад кренемо на онај свет, радоваћемо се ако смо Господа волели више од свега.

Ова света црква данас је топла од молитве коју смо у њој упутили. Ми православни хришћани увек треба да се молимо и да будемо радосни, поручио је Епископ Милутин, честитајући храмовну славу свештеницима и свима сабранима у скобаљском храму. Радост сусретања Владика Милутин наставио је посетом Јабучју, чија је богомоља такође посвећена Сабору Светог Архангела Михаила. Благосиљајући све који су га дочекали, он је рекао да је искрено дирнут њиховом вером, љубављу и добротом, као и да ће настојати да им ускоро поново дође.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=990]