Ђурђиц, храмовна слава гробљанске цркве у Дивцима

Храм Преноса моштију Светог великомученика Георгија на гробљу у Дивцима и ове године свечано је обележио празник Преноса моштију Светог великомученика Георгија, своју храмовну славу. Његово Преосвештенсто Епископ ваљевски Г. Милутин био је спречен обавезама да дође у Дивце па је по његовом благослову Свету Литургију служио  игуман манастира Јовања, архимандрит Михаило (Биковић), уз саслуживање пароха рабровичког јереја Зорана Симића и ђакона Александра Петровића из Ваљева. У литургијској проповеди архимандрит Михаило појаснио је поруку јеванђељске приче у којој Господ Христос упозорава Своје ученике да их свет неће волети, јер „нису од овога света“, али да се гоњења не плаше јер Он је победио свет. Тако је било и у времену Светог Георгија победоносца, тако ће бити у свим временима. Утеха је у чињеници да нас је Господ изабрао и да ће нас Он оправдати. Зато, на тај позив и призив увек треба потврдно одговорити, а он се на свакој Литургији упућује. Важно је да постимо, да се покајемо и исповедимо, да нас савест ни за шта не изобличава, како бисмо се у Светој тајни причешћа сјединили са Господом, рекао је игуман Михаило.

  • Попут тела, душа тражи своју храну, а то је Свето причешће. Немојмо да души не дајемо њену храну! Господ даје а ми, ако је не узимамо, који ћемо одговор дати Господу једног дана, када изађемо из тела? Свети Георгије је био непрестано са Господом, страдао за Њега. Ако је он дао живот за Христа, да ли је много за нас да дамо мало нашег труда и да приђемо Господу и сјединимо се с Њим? Хајде да прилазимо Господу редовно, да се кајемо, исповедамо и причешћујемо, да бисмо били радосни – истакао је архимандрит Михаило. Ако тако чинимо, сва бремена и муке овог света лакше ћемо носити, јер, закључио је јовањски игуман, ако је Христос са нама, нико не може против нас.

По завршетку Свете Литургије, преломљен је славски колач и приређена трпеза љубави. Овогодишњи домаћин славе био је Драган Томић из Диваца, а колач је за 2020. преузео Драган Штулић.  Подсећања ради, храм на дивачком гробљу подигао је 1980. Старац Никанор Хиландарац уз помоћ мештана овог краја, из ког је и сам потекао. Старац Никанор служио је преко шест деценија у српској царској лаври Хиландару. Био је и проигуман ове свете обитељи, као и протос Свете Горе Атонске. Упокојио се 1990. године у Сиднеју (Аустралија) и почива у манастиру Светог Саве у Илајну.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=984]