Епископ Милутин на прослави јубилеја Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“

Отварањем изложбе о историјату установе у холу испред сале Центра за културу Ваљево и свечаном академијом „Дуго путовање у будућност“, ваљевска библиотека прославила је 150 година успешног трајања на пољу културе и образовања својих суграђана.

Развој науке и технике учинио је да данас имамо телефоне и друге уређаје са којих се може читати. Ипак, културно развијене земље и даље раде на очувању постојећих и изградњи нових библиотека. Међу њима је и Финска, дом најпознатијих технолошких компанија, која је стогодишњицу своје независности обележила градњом новог модерног „дома књиге“ у престоном Хелсинкију. У Србији, појава библиотека у претпрошлом веку имала је велики значај за развој грађанске класе. И то и данас траје, неке су од порука проф. др Александра Јеркова, управника Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду, на свечаној академији у част јубилеја ваљевске библиотеке у Центру за културу.

Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ основана је пре 150 година као Читаоница ваљевска. Најстарија је установа културе у Ваљеву и Колубарском округу и једна од најстаријих у земљи. Стасавала је и развијала се уз подршку грађана, Града Ваљева и Републике Србије. Богатила свој књижни фонд, али и организовала бројне културне програме за све категорије својих корисника. У сарадњи са Задужбином „Десанка Максимовић“ и Народном библиотеком Србије додељује награду из области песништва, док је сама 2014. године установила награду „Љубомир П. Ненадовић“за најбољу путописну књигу. Своја остварења у њој су представили сви значајни литерарни ствараоци на српском говорном подручју. Ваљевску библиотеку чинили су и чине људи пре свега. Управо они су допринели да она овако дуго траје, истакла је Јасмина Нинков, директорка Библиотеке Града Београда. У времену које долази, закључила је Нинков, требало би радити на томе да Ваљево добије библиотеку коју ће читаоци доживљавати као своју дневну собу, место за дружење уз књигу.

У име ваљевске библиотеке госте је поздравила директорка Виолета Милошевић. Драмским футуристичким приказом на сцени Центра за културу дочарана је лепота света књига, којег библиотеке чувају. У уметничком делу програма наступили су  и Трио „Мисс“ и рецитатори Ваљевске гимназије.

Свечаној академији присуствовали су Епископ ваљевски Г. Милутин, који је 2017. године библиотеку одликовао Орденом Светог Владике Николаја,  представници Министарства културе, локалне самоуправе, бројни сарадници и пријатељи ове угледне установе.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’983′]