Општа болница Ваљево прославила своје небеске заштитнике Свете лекаре и бесребренике Козму и Дамјана

Лекарска служба је узвишена

Свету Архијерејску Литургију у болничком храму, посвећеном патронима лекарског еснафа, служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва, као и архимандрита Доротеја, оснивача и старешине манастира Свете Тројице у Бредареду (Шведска, Епархија британско – скандинавска). По Литургији, преломљен је славски колач. Уочи празника на бденију молитвено је учетвовао и ваљевски Архијереј. Овогодишњи домаћин славе била је Служба пнеумофтизиологије, предвођена начелницом др Драгицом Мирковић.  Традицију ће наредне године наставити Одсек онкологије са палијативном негом, у чије име је начелница др Александра Милутиновић преузела колач.

Време проведено на Светој Литургији преточено је у вечност. Зато је најважније на овом свету да што више времена проводимо у храму, молећи се Богу. Свака служба коју је Господ поверио човеку јесте служење Богу и ближњем. Посебно служба лекара. Они су сарадници Христови и њихова служба је узвишена, рекао је Епископ Милутин у празничној проповеди.

  • Ваша служба је узвишена до небеског трона, јер помажете болнима. Човек и када умире понесе лик лекара у вечност као пријатеља, који се борио са њим да победи смрт. Ви се борите да човеку продужите живот, јер нема ништа светије од живота. А свет је онај живот који је у Богу. Ако смо своје биће умно и телесно везали за Бога, онда нам је драг и камен, и цвеће, и птице… Све нам је драго, зато што је Творац то створио и наменио да се човек понаша према томе као творевини Божјој – поучавао је Владика Милутин.

Не треба ми само да верујемо у Бога, већ да знамо да Бог постоји. Он је у нама. Радост Божића и Васкрса и разне друге радости не могу да дају тело и крв. Даје је душа, а она је од Бога. Важно је да увек имамо на уму да помогнемо болесном и убогом човеку. Можда је Христос управо у њему, истакао је Владика Милутин, благосиљајући свечаре да у радости још много година прослављају своје заштитнике.

Традиционално, на дан славе приређена је свечана академија у Едукативном центру болнице.

„Бадава примисте, бадава дајите“, речи из житија Светих лекара Козме и Дамјана уче нас на какав смо живот и дела позвани и ми данас – да делимо све што имамо. Они су направили синтезу медицине и вере у Бога, која траје већ 1700 година. Наша црква у кругу болнице је ту да пружи подршку лекарима и свим медицинским радницима да иду путем Светих Козме и Дамјана, рекао је у поздравном слову духовник Опште болнице јереј Срећко Живановић, благодарећи им на несебичној љубави и помоћи коју му пружају у његовом мисионарском раду. У име колектива болнице, госте је поздравио директор др Зоран Ђурић. Као и ранијих година, свечана академија била је прилика да домаћин славе представи досадашња достигнућа. У име пнеумофтизиолошке службе то је учинила начелница др Драгица Мирковић. У уметничком програму академије наступили су Камерни хор „Емануил“, под управом Вање Урошевић, Музичка група „Нектарија“ и други уметници. Нови број часописа „Бесребреник“, којег са благословом Епископа Милутина издаје болнички храм, подељен је свим учесницима сабрања.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=982]