Слава храма у Лајковцу – Свети великомученик Димитрије

Храм у Лајковцу је 8.новембра  2019. године прославио своју крсну славу  Светог великомученика Димитрија.

Светом Литургијом је началствовао архимандрит Михаило Биковић, старешина манастира Јовања, уз саслужење свештенства. За благољепије био је задужен Српски  хор „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина.

Поред верника из Лајковца и околине, Светој Литургији су присуствовали и представници Општине Лајковац и привредници који су помагали овај храм.

У својој беседи архимандрит Михаило је свима  честитао празник, приближивши личност Светог великомученика Димитрија.

  • Свети Димитрије је један од малобројних светитеља у данашње време који је мироточив. Миро сведочи о непролазности , сведочи да долази из раја, где нема смрти,болести,уздисања и страха. Ми данас знамо какав је он светитељ, знамо колико се исцељења добија од његових моштију, од његовог мира. А какав је он светитељ био,каквим је животом живео? Био је војник, човек као и ми, са свим својим слабостима, манама и врлинама. Само је једно било потребно, а то је да поверује у Христа. Али кад поверује, да тако силно поверује, да више се не окреће за овим светом чак и под претњом смрћу и то под страшним мукама. Он нама поручује својим животом шта треба да радимо да постанемо свети – рекао је архимандрит Михаило.

По завршетку богослужења свештеници и верни народ кренули су у опход око храма. Обављено је освећење славског жита и резање славског колача. Потом је уследила трпеза љубави коју су припремили вредни парохијани са својим свештеницима из Лајковца.

Архијерејски намесник тамнавски прота Станиша Ђокић је пренео поздрав и благослов Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина и упутио кратко празнично слово верном народу.

  • Сведоци смо да је Света Литургија једини спас и одраз љубави небеске и извор живота. То је наше постојање, одакле крећемо и где се враћамо тј. Царство небеско одакле црпимо своје постојање. Ми данас овде сведочимо веру Божју и помажемо другима како бисмо сви постали богови по благодати Његовој. Сви људи овде данас сабрани осећају се исто као и ја. Можда се не изражавају сви исто, али сам сигуран да осећају ту љубав и благодат Божју овде присутну рекао је прота Станиша Ђокић.

Старешина лајковачког храма,  протојереј – ставрофор Томислав Матић, захвалио је верном народу, челницима општине и свима који су помогли да се на достојан начин обележи овај велики празник.

вероучитељ Никола Николић

[supsystic-gallery id=979]