Пола века од рукоположења у јеромонашки чин Епископа ваљевског и слава богомољачког братства у Осечини

Празник Светог великомученика Димитрија Солунског и ове године протекао је у знаку велике молитвене свечаности у Осечини.

Свету Архијерејску Литургију у Храму Вазнесења Господњег служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва, као и појање црквеног хора из Крупња.

У својој беседи Владика Милутин је рекао да је велика радост бити у крају у ком је Владика Николај окупљао богомољце, ревнитеље за Христа у 20. веку…

  • Против Светог Димитрија су водили велику борбу и мучили га. Ко је победио? Да ли римски цар? Не, победио је Свети Димитрије. Славимо га данас, кандила палимо и његове ликове видимо на црквама и славите га и ви, браћо и сестре! Будите радосни у животу и немојте мрзети никога! То је огроман грех и није добро, јер онда човек нема мир, нема срећу, нема радост – истакао је Епископ Милутин.

Подсетивши на значај богомољачких покрета, он је указао на то да је мисија богомољаца и данас да се нађу при руци браћи и сестрама којима је потребна помоћ и утеха.

На Митровдан 8. новембра 1969. године Епископ ваљевски Г. Милутин је баш у осечанском храму примио свештеномонашки чин и данас је јубиларних педесет година од овог догађаја. Ваљевски Архијереј још једном је заблагодарио Господу на свему и подсетио на важност у испуњавању заповести Божијих и позвао све присутне на хришћанску ревност.

По завршетку Свете Литургије за мноштво верника окупљених око ове богомоље чланови богомољачког братства приредили су трпезу љубави, у току које су чланови крупањског црквеног хора отпевали неколико традиционалних песама са простора Косова и Метохије.

Инфо служба Епархије ваљевске

[supsystic-gallery id=978]