Лучинданска светковина у Бабиној Луци

dav

И ове године, празник Светог апостола и јеванђелисте Луке у Бабиној Луци протекао је у знаку велике свечаности, јер овог великог Божјег угодника као свог патрона прославља храм у завичају знаменитих уметника и устаника Петра Молера и Хаџи Рувима. Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник други ваљевски, протонамесник Саша Максимовић, уз саслуживање ваљевског свештенства. Након Литургије, уприличена је литија око храма и резање славског колача. Преневши поздрав и благослов Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Милутина, протонамесник Саша Максимовић упутио је бројним верницима празничне поуке о смислу ношења крста на које смо као хришћани призвани. Важно је да знамо да се крст не носи мишићима, већ срцем. Ако се уподобимо Богу по благодати, наше срце ће имати неограничену моћ љубави којој је све могуће, истакао је о. Саша Максимовић. Данас прослављамо Светог апостола Луку, ученог човека и пожртвованог мисионара, који је пример свима кроз векове како треба живети.

  • Свети Лука даје одговор на питање које се данас често поставља, а то је:“Да ли савремен човек може да верује у Бога?“Ако је он веровао пре двадесет векова, може човек и данас. Посматрајући његову широкоумност, његово познавање философије и медицине, његову религиозност и културу, видимо да он даје потврдан одговор на то питање. Ако човек поседује широко образовање, може у исто време да верује у Бога. Интелект се не супротставља вери, нити разум здравој побожности. Пример тога је Свети апостол Лука, који је сусрео Господа и видео Његова чуда, која је пренео у Свето јеванђеље и Дела апостолска и нама оставио у наслеђе – рекао је протонамесник Саша Максимовић. Своје обраћање он је завршио честитањем свима који данас у својим домовима славе и благодарјем учесницима храмовне свечаности, посебно домаћинима, старешини бабинолучког храма јереју Николи Петровићу и проти Душану Патијаревићу, пароху у Бранковини.

За трпезом љубави, госте је поздравио старешина Храма Светог Луке јереј Никола Петровић, уз здравицу да се и наредних година у радости окупљају. Такође, он је заблагодарио свима који су допринели напредовању заједнице при храму. Овогодишњи домаћини славе били су Јелица и Марко Богутовић са породицама, а за наредну годину колач је преузела породица Матић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=976]