Велика петковданска светковина у Причевићу

Бринимо се како ћемо дочекати Господа Христа!

Православна народна хришћанска заједница „Преподобна Мати Параскева“ при Храму Преноса моштију Светог Оца Николаја у Причевићу прославила је празник своје небеске заштитнице у великој молитвеној радости.Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник подгорски протонамесник Велимир Крстић, уз саслуживање умировљеног пароха ваљевског протојереја – ставрофора Гроздана Симића и ђакона Бранка Јовановића. У богослужењу и ломљењу славских колача учествовао је велики број верника који припадају овој парохији, али и њихових гостију из разних крајева. Предвођени својим парохом, свештеником Радомиром Вићентијевићем, добри подгорски домаћини приредили су свечану трпезу за крај сабрања.

У празничној беседи протонамесник Велимир Крстић, тумачећи јеванђељске приче, указао је на значај љубави коју би требало да имамо за своје ближње, али и за непријатеље своје. То смо често склони да заборавимо, а Господ Христос је у Својим проповедима на то позивао.

  • Окупили смо се у овом светом храму да се Богу молимо. Сетимо се колико има људи са којима не говоримо, а браћа и сестре су нам! Колико има наших ближњих са којима смо у завади, а сматрамо их непријатељима…Како смемо крочити на праг цркве, ако не волимо и не поштујемо брата свога? Христос каже да и они који не знају за Бога воле оног који им је ближњи. Волите оног који вам није ближњи! Не може се, драга браћо и сестре, лед отопити ледом, нити ватра угасити ватром, већ контра. Ледено срце може се отопити само ватром љубави Божје – истакао је отац Велимир Крстић.

Тумачећи Свето јеванђеље о мудрим и лудим девојкама, он је објаснио да су мудре девојке Преподобна Мати Параскева, наше баке и мајке, богомољке, које су биле обележене у систему безбожја. Трудећи се да задобијемо Царство небеско, постајемо налик светитељима које славимо. Не смемо се оптерећивати стицањем материјалног, јер Бог даје оно што нам је потребно за овоземаљски живот. Бринимо се шта ће бити кад покуцамо на врата Царства небеског, једна је од поука протонамесника Крстића. Храм Божји је лечилиште душе и, када дођемо у њега, требало би да се потрудимо да из њега изађемо излечени. Да, кад наиђе прва невоља чим пређемо врата храма, сачувамо мир и све благодати које смо одатле понели. Бринимо се како ћемо дочекати Господа Христа – да ли ћемо имати добрих дела у својој души, закључио је протонамесник Велимир Крстић, архијерејски намесник подгорски.

Овогодишњи домаћини славе братства, чији почеци датирају из времена богомољачких покрета Светог Владике Николаја, били су Милоје Босиљчић, Бранислав Глигорић и Мирољуб Босиљчић. Колач за 2020. годину преузели су Дејан Јовић, Милош Лукић и Радивоје Ранковић.

За трпезом љубави у порти храма, надлежни парох отац Радомир Вићентијевић захвалио је на благослову Епископу ваљевском Г. Милутину, архијерејском намеснику протонамеснику Велимиру Крстићу, браћи свештеницима, својим парохијанима и свима који су дошли да са братством парохије прославе њихову славу, поручивши да наредне године позову још више пријатеља из свих крајева и тиме још више умноже радост прослављања Свете Петке у овом лепом подгорском селу.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=972]