Преподобна Мати Параскева – слава богомољачког братства у Рабровици

Светитељи су путоказ на нашем животном путу

Чланови Православне народне хришћанске заједнице „Преподобна Мати Параскева“ при Храму Преноса моштију Светог Оца Николаја у Рабровици прославили су празник велике светитељке, чији је култ у српском народу вековима уназад веома јак. Братство при знаменитој светињи, споменику културе, данас мисионари настављајући традицију својих предака, које је ради ширења Светог јеванђеља окупио Свети Владика Николај, утемељитељ богомољачких покрета у Србији двадесетих година прошлог века. У препуном храму, Свету Литургију служио је архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање епархијског свештенства. Овогодишњи домаћини славе били су Бранко Јеремић, Драган Лукић, Ненад Лекић и Живорад Бранковић. Колач за наредну годину преузела је Снежана Адамовић, професорка  српског језика и књижевница из Ваљева.

Празничну беседу у част славе небеске покровитељке рабровичких богомољаца произнео је протојереј – ставрофор Милинко Јовић, духовник ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ при Храму Покрова Пресвете Богородице.

Говорећи о важним догађајима из житија Преподобне Мати Параскеве, која је према предању била српског порекла, прота Милинко Јовић подсетио је на историјски тренутак у коме су мошти Свете Петке боравиле у Београду, на молбу Царице Милице. Када погледамо време у ком живимо, видећемо да је око нас све мање људи на које се можемо угледати, чији нам живот може бити путоказ. Зато, славећи Божје угоднике, требало би да се сетимо речи Господа Христа:“Благо онима који славе светитеље, који пророке и апостоле у дом примају…“

  • Узмимо Свету Мати Параскеву за путоказ данас, када славимо њен дан! Она је постом, молитвом и сузама својим укротила угљевље страсти у себи, које гори у сваком од нас. Било да је то мржња, пакост, било шта… На нашем животном путу, браћо и сестре, када нам треба путоказ и пример, једино се можемо угледати на светитеље које је Бог прославио на земљи међу људима и на небу међу анђелима. Само је један истинити пут који води у царство небеске радости. Тим путем су ишли свети Божји људи и наши преци, мала богомољна војска која је војевала за Часни Крст, под вођством великог богомољачког војводе Владике Николаја – рекао је прота Милинко Јовић, честитајући славу рабровичком братству и свима који су дошли да прославе њихову покровитељку.

По богослужењу, приређена је свечана трпеза у парохијском дому. У име својих парохијана, благодарје је упутио надлежни парох јереј Величко Илић, пожелевши да их Господ чува молитвама Преподобне Мати Параскеве.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=973]