Епископ Милутин служио Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Петке у Црвеној Јабуци

Будимо као мудре девојке и чинимо добра дела!

У недељу 27/14. октобра 2019. лета Господњег, када Света Црква Православна прославља Преподобну Мати Параскеву, у храму посвећеном овом предивном изданку рода нашег у Црвеној Јабуци код Уба, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин сужио је Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање монаштва и свештенства. За благољепије појања био је задужен убски Црквени хор „Пресвета Богородица Тројеручица“, под диригентском палицом Тамаре Тешић-Ристић, професора музичке културе из Уба.

У празничној беседи Владика Милутин подсетио је на лепоту и узвишеност Господњег стварања, Његову љубав и милост према човеку, као круни тог процеса. Такође, он је указао и на важност живљења по заповестима Божјим, чињење добрих дела током земаљског живота, јер не знамо када ће се збити час Другог доласка Спаситеља.

  • Уље и кандило у јеванђелској причи су добра дела. Чинимо их сада док не дође Он, да не би били као оне луде девојке које не имаше са собом уља тј. добрих дела. Не дао Бог да доживимо да нам Гопод каже као њима: „Не познајем вас ко сте!“ Зато, чинимо добра дела и волимо и непријатеље своје, јер нам је то Христос заповедио – рекао је Владика Милутин.
  • Велики Отац Јустин Ћелијски говорио је да живот није шала. Морамо да се трудимо, боримо и кајемо за своје грехе да би и ми дошли до славе у коју је ушла Света Петка, велика светитељка Божија која сија у Царству Небеском, а коју данас славимо у овом светом храму, закључио је ваљевски Архијереј своје празнично слово на храмовној слави у Црвеној Јабуци.

Након Свете Архијерејске Литургије, литије око храма и саборног ломљења славског колача, уследила је свечана  трпеза љубави. Лепоти славља добринела су деца а Преосвећени Владика је закључио: Будућност и тајна опстанка и напредовања Цркве и отаџбине Србије јесте управо у рађању што већег броја деце и њиховом васпитању у вери Христовој.

Александар Мандарић, јереј

[supsystic-gallery id=970]