Митрополит Викентије у посети Убу и Обреновцу

Приликом боравка у Србији и Епархији ваљевској, Митрополит ташкентски и узбекистански Господин Викентије, у пратњи архијерејског заменика Епископа ваљевског Г. Милутина, протонамесника Филипа Јаковљевића, посетио је и Архијерејска намесништва тамнавско и посавско, где је дочекан у великој радости и љубави.

 У порти Храма Светог Вазнесења Господњег добродошлицу му је пожелео архијерејски намесник тамнавски, протојереј Станиша Ђокић са браћом свештеницима. Протојереј Станиша Ђокић у кратким цртама упутио је госта у историју вароши Уб, која сада броји негде око 6500 становника, који су се несебично потрудили да се сагради овако лепа и уређена црква, у коју народ уредно долази на  богослужења. Било је речи и о уметницима који су градили и фрескописали цркву, а међу њима значајно место заузима Николај Мухин из Русије. Прота Ђокић поменуо је остале цркве које се налазе у порти и податке везане за њихову градњу. Нарочито важно јесте то да се у Цркви Светог Макарија Великог чувају иконе из старе убске цркве, које је радио иконописац Лазар Крџалић из друге половине 19. века, а који је опет био руски ђак у иконопису.

            Митрополит Викентије је захвалио на топлим речима добродошлице и исказао дивљење према Цркви Светог Вазнесења, рекавши да, када јој се прилази, изгледа моћно, а када се у њу уђе, изгледа још лепше. Уз захвалност Преосвећеном Епископу Милутину на предлогу да  посети убску цркву, он је изразио наду и да ће ова лепота  душе верујућих преображавати ка Царству небеском.

            Затим је делегација посетила крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице, цркву брвнару  Светог Макарија Великог и црквену ризницу са завичајним музејом.

            У ризници Митрополит Викентије погледао је јеванђеље и комплет богослужбених књига, које потичу из Русије из 19. века, а у завичајном музеју приметио је  српску ношњу која га подсећа на Узбекистан, где је трон Његове Митрополије. Тамо се, рекао је он, још увек чува целомудреност нарочито код муслимана, али и код православних. Српска ношња је ношња целомудрених, дуге сукње и блузе дугих рукава. У Узбекистану, у свим службама у којима раде, жене обавезно носе дуге сукње. Присетио се Митрополит и речи нашег Епископа Милутина, који је говорио да је комунизам убијао тело, а да капитализам убија душу. Поучавајући свештенике, Митрополит Викентије истакао је да ми морамо да се старамо да свачију душу сачувамо.

У комуникацији са уваженим гостом, као преводилац, несебично је помогао архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић.

Након поклоњења убском саборном храму, Митрополит Викентије уприличио је посету Архијерејском намесништву посавском, граду Обреновцу, где верни народ жели да гради трећи храм и посвети га руским светитељима.  Митрополит Викентије закорачио је на место градње и благословио будући дом Божји.

Да радост буде већа, за неколико тренутака на плац будућег храма дошли су архијерејски намесник посавски протонамесник Слободан Илић, старешина Светотојичног храма у Обреновцу протојереј – ставрофор Дарко Павловић, неколико црквених одборника, чланице Кола српских сестара, вероучитељи, ученици…  Држећи у десној руци део моштију Светог Николаја Српског а у левој део моштију светог Јустина Ћелијског, Митрополит Викентије  закрстио је будуће свето место и узнео молитве за богоугодно дело. Затим је позвао све да целивају мошти.

  • Градњу храма који ћете посветити вашој браћи светим Русима, ја желим да благословим са светим Србима Николајем и Јустином које држим у рукама. Данас на овом празном плацу пише се историја будућег светог и великог дела! Бог је сакупио све нас овде да се сликамо, а ускоро да се радујемо, јер ће иза нас стајати величанствени дом Божији – поручио је Митрополит Викентије. Обраћајући се деци, он је нагласио да упамте овај дан, евоцирајући успомене на своје детињство и време рушења храмова. Данас, деца излазе са часова са учитељима и директорима школа да поздраве градитеље храмова и свештенослужитеље и то је дивно.

Свештенство и верни народ Обреновца захваљује Епископу Милутину што уважене госте често доводи у Обреновац,  председнику ГО Обреновац, Мирославу Чучковићу, који је определио плац за градњу цркве на коме је гост дочекан, и заменику архијереја ваљевског, протонамеснику Филипу Јаковљевићу, који је његову беседу  превео присутнима на српски језик.

протојереј Милан Ристивојчевић, Уб

Наталија Павловић,  КСС „Света Петка“ Обреновац

[supsystic-gallery id=968]