Тамнавски ученици на поклоњењу светињама и у посети културним установама ваљевског краја

 Час веронауке у Ћелијама

Ученици 7. и 8. разреда ОШ „Рајко Михаиловић“ Бањани и Издвојених одељења Врела и Тулара присуствовали су Светој Литургији у манастиру Ћелије на празник Светог Срђа и Вакха 20.10.2019. године. Свету Литургију служио је дугогодишњи вероучитељ ове школе свештеник Марко Рафаиловић са чредним свештеником протојерејем – ставрофором Сашом Тимотићем.

Ученици су на свој начин узели  учешћа у богослужењу и молитви Светом Јустину. Након молитве, отац Марко Рафаиловић у манастирској порти одржао је час веронауке са темом „Светитељи нашег краја“, уз подршку колега  Маријане Матић и Горана Косанића. По завршетку часа, ученици са својим наставницима отпутовали су и до манастира Лелић, где су се поклонили моштима Светог Владике Николаја Велимировића. Доласком у Ваљево, тамнавски основци проширили су своје знање из области историје на начин знатно интересантнији од уџбеника – разгледањем поставке Народног музеја, Муселимовог конака  и изложби тематски везаних за догађаје и личности из периода Првог светског рата у Историјском архиву, чији је аутор историчар Велибор Видић.  Иако је предвиђена посета архиву од сат времана, ученици су остали много дуже читајући и разгледајући поставке о страдању својих предака у Великом рату.

Пред полазак кући, ученици су се помолили Богу и Светом Нектарију, посетивши цркву светитеља  и Храм Васкрсења Господњег. Колико је овај једнодневни излет, проткан учењем  ван школског амбијента, оставио утисак на ђаке најбоље говоре речи ученица Тамаре Павловић и Ане Крстић:“Да ли можемо са родитељима да дођемо опет, све ово да видимо?“

Горан Косанић

[supsystic-gallery id=965]