Свечано отворена летња позорница у Удружењу „Загрљај“ – дар ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“

Своје обележавање Дечје недеље Удружење родитеља деце, омладине и одраслих са сметњама у развоју „Загрљај“ заокружило је свечаним отварањем летње позорнице у дворишту свог дома у Тешњару. Позорницу, на којој ће малишани (њих 92), које окупља „Загрљај“, имати могућност да приређују разне приредбе и своје умеће покажу друштву у којем живе, даривало им је братство Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженија Часног Крста“ при Храму Покрова Пресвете Богородице, уз благослов Епископа ваљевског Г. Милутина. Овај подухват још један је у низу видова подршке коју богомољачко братство, предвођено духовником протојерејем – ставрофором Милинком Јовићем, пружа Удружењу „Загрљај“ и председници Лепи Пиргић. Поздрављајући чланове Удружења и бројне госте у име Владике Милутина, аријерејски заменик, протонамесник Филип Јаковљевић подсетио је на речи из Светог писма у којима се каже да сваки човек, као круна Божјег стварања, у себи има лик Божји и одређене таленте, а да је нарочито дирљиво видети како ова деца с љубављу и жртвом оприсутњују лик и дело Божје.

  • Лепа Пиргић кренула је врло скромно у овај подухват, али са много жеље, вере и труда. Видимо до чега је довело све то. И то је нама показатељ да човеку када се труди, Господ притекне у помоћ и умножи његов труд. Радујем се што стојим на овом месту, у овако украшеном простору, позорници, која је подигнута у сарадњи са братством ПНХЗ –а. Нека би дао Господ Лепи и свима који са њом раде много снаге да истрају на свом путу – рекао је протонамесник Филип Јаковљевић, заблагодаривши на захвалницама Удружења „Загрљај“.

Духовник ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“, протојереј – ставрофор Милинко Јовић истакао је да је љубав дар Божји који вечно траје и да управо у име љубави братство које предводи помаже Удружење „Загрљај“. Говорећи о значају васпитања, он је указао да васпитањем деци усађујемо врлине љубави, праштања и смирења, као и друге духовне плодове.

  • Ношена силом и снагом крсног знамења под покровом Пресвете Богородице и са благословом Епископа Милутина, ПНХЗ се труди да узида бар једну малу циглу у кулу васпитања ове деце из љубави према њима. Ако смо у томе успели, пресрећан сам – поручио је прота Милинко Јовић, захваливши свима који подржавају „Загрљај“.

Како обично бива у оваквим приликама, размењене су захвалнице у знак добре сарадње. Посебну лепоту свечаности дао је културно – уметнички програм који су малишани „Загрљаја“ извели заједно са пријатељима, међу којима су Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ под управом Вање Урошевић, вокални и инструментални састави друштва „Извор“ са диригентом Лалом Недељковић и Група „Нектарија“.

Ј. Ј. 

[supsystic-gallery id=963]