Пут Острога ученика из Ваљева и Осечине

Са благословом Епископа ваљевског Г. Милутина, а у сарадњи са Канцеларијом за веронауку Епархије ваљевске, вероучитељи Владимир Ракић, Милован Стевановић и Милан Станковић повели су ђаке на поклоњење моштима Светог Василија Острошког. Поклонике су чинили ученици Техничке школе и Економске школе из Ваљева, као и ђаци Образовно- васпитног центра из Осечине.

Сабравши се испред  Храма Васкрсења у Ваљеву у вечерњим сатима,  11. октобра 2019. године, кренуло се на поклоничко путовање. Први манастир који су посетили био је манастир Режевићи, задужбина Стефана Првовенчаног. У старом граду Будви ђаци су посетили Цркву Свете Тројице.  После одмора, пут је настављен ка манастиру Дајбабе у „подземни дом Царице небеске“, како је цркву називао Преподобни  старац Симеон, Христов светилник новога времена.

 У поподневним часовима стигло се под Острог. Велика радост испуњавала је ученике, а посебно ђака Драгана Марковића, који је примио православну веру и крстио се.  Света тајна крштења обављена је, по благослову оца Сергија, изнад доњег манастира у Цркви Светог новомученика Станка, заштитника деце.  Жеља дечака и његових родитеља је била да му кум буде вероучитељ Владимир Ракић, који је својим трудом и љубављу омогућио дечаков пут.

Нема светитеља ни манастира у нашем роду који се толико спомиње као Свети Василије Острошки. Велики број поклоника са свих страна похитао је ка Чудотворцу Острошком. У колони људи нашли су се и ученици, носећи у својим срцима по неки дар светитељу.

У склопу духовних предавања у горњем манастиру Острогу ученици су имали част да буду на представљању књиге Жељка Пржуља  „Владика, слава му и милост“.

У недељу, по завршетку Свете Литургије, сусрет ученика са Острогом се ближио крају.

Пут нас је потом водио у Подгорицу, у прелепи Храм Васкрсења Господњег, где су ученици видели сву лепоту архитектуре, фрескописа, мозаика…

У повратку, ученици су  свратили у манастире Морачу и Куманицу, где су се поклонили моштима Светог Григорија Куманичког, узевши учешћа у акатисту којег је читао јереј Младен Стојановић.

Духовно окрепљени, носећи благослов светиња и много лепих утисака, ученици и наставници вратили су се својим домовима у недељним вечерњим сатима.

 

Милан Станковић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=961]