Епископ Милутин на прослави јубилеја Техничке школе – Ваљево

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин присуствовао је у петак 4. октобра свечаној академији поводом 80 година постојања Техничке школе – Ваљево у Центру за културу. У присуству неколико стотина ђака, њихових професора, сарадника и пријатеља школе приређен је богат културно-уметнички програм. Директор школе проф. Бранко Голоскоковић је рекао да је поносан на резултате које је школа досад постигла, уз истицање да је уписна политика школе таква да нема смањења броја радника. Ова образовна установа добитник је бројних признања и награда али је најпоноснија на Награду града Ваљева, Светосавску награду и повељу Капетан-Мише Анастасијевића.

Уз звук клепала далеке 1939. године почела је са радом ваљевска Техничка школа која је тада имала два смера и 47 ученика. Данас, она има 963 ученика на четири подручја рада, распоређених у 33 одељења. Изнедрила је бројне докторе наука, инжењере, писце, глумце, сликаре, спортисте, занатлије. Директор школе проф. Бранко Голоскоковић рекао је да је школа током свих ових година прошла кроз разне фазе, али да је увек настојала да иде напред и да се стара о што квалитетнијем образовању и усавршавању ученика. Пријатељима и сарадницима који су годинама унапређивали и поспешивали развој школе додељене су плакете. У име награђених обратио се Радован Живковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, који се осврнуо на упознавање са Епископом Милутином који му је пожелео добродошлицу у град светитеља, песника и војсковођа. „А ја додајем да је ово град инжењера и занатлија такође“, рекао је Живковић.

У склопу пригодног програма приказан је кратак документарни филм о Техничкој школи, хор Абрашевић је извео химну „Боже правде“ и неколико родољубих песама, ученица Сања Јелинић је казивала своју песму „Мој град“, ученик Марко Девић је на усној хармоници извео чувени „Звиждук у осам“, док је Јована Тешић рецитовала песму „Нов свет“. Посебну пажњу присутних изазвао је школски бенд који је извео „Пукни зоро“ и „Даире“. Дружење је након академије настављено у хотелу „Гранд“.

Марина Марић

[supsystic-gallery id=950]