Епископ Милутин уприличио канонску посету цркви Вазнесења Господњег у Дрену

У недељу 29. септембра, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин уприличио је канонску посету дреновачкој парохији где је у Храму Вазнесења Господњег служио Свету Архијерејску Литургију. Окупио се велики број верника уз свог пароха протојереја Милана Николића да дочека и поздрави свог Владику што је Преосвећеног посебно обрадовало. „Радостан сам што видим велики број људи што значи да имате Бога у себи“, рекао је сабраном народу у празничној беседи Епископ Милутин. Поред верног народа, Литургији је присуствовао и г. Мирослав Чучковић, председник Општине Обреновац. Појао је хор обреновачке цркве Силаска Светог Духа на Апостоле. По повратку из Дрена Владика Милутин је обишао радове на хидроизолацији у манастиру Грабовац.

Од 1972. године када је почивши Епископ шабачко-ваљевски Јован (Велимировић) служио свету Архијерејску Литургију, у Вазнесењском храму у Дрену до данашњег дана није служена архијерејска Литургија. То је један од разлога што се народ сабрао у великом броју да дочека и поздрави свог Владику Милутина који се потрудио да у празничној беседи окрепи, оснажи и поучи народ дреновачке парохије да живи поштујући Бога и светиње своје. „Ако не живимо хришћански, лажемо сами себе. Да бисмо били хришћани како треба, треба да се дружимо. Треба у свакој кући да буде јеванђеље које треба читати сваки дан. То нису људске, већ Божје речи“, подвукао је ваљевски архијереј, који је потом поручио сабраном народу да мора бити стрпљив и да сачека Божју правду која никада не касни. „Учимо да овај дан буде дан вечности. Све време које проведете на Литургији у цркви, то је део вечности. Многи сада седе по кафанама, или трче негде а никуд не стижу. Само прави хришћанин зна да недељом треба да дође у цркву. Бог је тако рекао. Шта има лепше од Литургије? Ово је вечност! Ово је сусрет са Богом!“ нагласио је Владика Милутин који је у наставку проповеди истакао да никада не треба да заборавимо да све што имамо је Божје и да ништа није наше. „Само оно што сиротињи дамо – то је наше. То ће бити записано у вечности“, рекао је Епископ Милутин.

У наставку своје проповеди Преосвећени је тумачио речи Господње изговорене у данашњем јеванђељу, а које се односе на позив људима да се одрекну себе и да следе Господа. Говорио је о важности светог храма за сваког верника у којем се неће чути речи мржње, већ речи љубави, утехе, покајања и праштања. „Како ми хришћани да не опростимо брату свом ситне увреде кад су се Христу ругали, кад су га пљували, кад су га разапели? Ми тим путем не можемо ићи. Превише смо слаби, али можемо да будемо људи“, рекао је Владика Милутин, осврћући се притом на речи блаженопошившег Патријарха Павла.

„Радостан сам што видим велики број људи. То значи да имате Бога у себи. Слушајте вашег попу.  Добар је. Нека вас поучава. Нисам никад био овде али на вашим изразима лица видим лепоту и видим веру. Трудите се да будете бољи, да узрастате, да будете као деца. Чувајте обичаје наше. Да вам Бог да све честито, да служимо и да се радујемо у Господу!“ закључио је Епископ Милутин, позвавши вернике да се увек окупљају у храмовима својим и да поштују и светкују недељни дан и да га посвете Богу.

Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави у порти светиње која је стара 122 године, а којој је потребна санација и адаптација, што је у свом обраћању нагласио надлежни парох протојереј Милан Николић. Епископ Милутин је додао да се данас обележава дан рођења Светог Нектарија, па је тим поводом Епископ Јован (Пурић) служио Литургију у цркви посвећеној овој светињи. Владика је и позвао верни народ да дође на освећење цркве Светог Нектарија следеће године у јуну месецу. Мирослав Чучковић, председник Општине Обреновац, захвалио се Епископу Милутину на беседи која ће бити штампана и дељена народу јер је Владичанска посета Дрену историјска! Чучковић је додао да је Владика Милутин велики духовник и да треба да га ценимо за живота. Архијерејски намесник посавски отац Слободан Илић такође је поздравио све присутне, док су деца и хористи певали пригодне песме, од којих су косовске нумере са посебним одушевљењем испраћене.

Марина Марић

[supsystic-gallery id=945]