Епископ Јован Пурић служио Литургију у Храму Светог Нектарија Егинског

Његово Преосвештенство Епископ г. Јован (Пурић) началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у недељу 29. септембра, на празник Свете великомученице Ефимије, у Храму Светог Нектарија Егинског у Ваљеву. Поред братства Храма Васкрсења Христовог саслуживали су игумани епархијских манастира Плужац, Јовања и Лелић – архимандрити Данило и Михаило и отац Георгије. Молитвено је учествовао велики број верника, који је поред унутрашњости цркве испунио и порту. Један од повода за сабрање било је и обележавање дана рођења Светог Нектарија Егинског који Епархија ваљевска обележава првог октобра или у недељу пре тог дана, по узору на Грчку Цркву. Благодаран Господу и Преосвећеном Епископу ваљевском Милутину, са чијим је благословом служио Литургију, Епископ Јован је поручио верницима да Господ никад неће оставити човека, али да човек мора кроз молитву Богу да отвори свој ум, док је протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа Милутина обнародовао да ће освећење Храма Светог Нектарија бити у првој половини наредне године – када ће се навршити 100 година од светитељеве земаљске кончине.

Да је Владика Јован (Пурић) веома поштован и вољен у свом завичају, показали су верници Епархије ваљевске који су у веома великом броју дошли на Свету Литургију у Храм Светог Нектарија Егинског. Стрпљиво су чекали да их Владика благослови, али и окрепи речима беседе. Осврнувши се на празник Крстовдан, Преосвећени је рекао да је величанствено бити и служити под Крстом, као и да су се речи Господње „ко не узме Крст свој и не пође за мном, није мене достојан“, испуниле у потпуности на Светом Нектарију. Владика је указао на то да је савремени човек раслабљен и да му је потребна крсна сила. „Тајна Крста је уткана у природу. Човек је крсно биће када рашири руке. Када прави вертикалу, он је у Крсту. Иако је сагрешио, Бог није оставио човека. Чека да се поклонимо његовом Крсту. Као што је чинио Свети Нектарије који је добио силу од Крста“.

У наставку своје проповеди, Владика Јован је истакао да се често дешавало да велике империје и царства протерују и прогањају најбоље своје синове. Као примере је навео Светог Јована Златоустог и Светог Нектарија Егинског. Подсетио је да СПЦ данас прославља Свету великомученицу Ефимију, на чијим се грудима открило исповедање вере у виду два текста у којима се огледа право учење о Христовој природи, али и да поменута светитељка опомиње човека да гледа ка Небу и да добро промишља свој живот. „Савремени човек веома жури и веома је уморан. А видите како природа мирна учи нас да човек може да се излечи, али човек се не удубљује, него се огрешује о себе и о о људску творевину. Свети Јован Златоусти и Свети Нектарије су два примера која у знаку Крста показују да је остварива јеванђељска реч „ко хоће да узме Крст свој нека крене за мном. Као што сам негде скоро некоме рекао, када уписују ђаци богословију и теологију, обећавају им лагодан живо. То је велика варка и велика грешка. Зато што та служба тражи највећу жртву и највеће одрицање, јер бити слуга Божји значи делити судбу свог народа који је и болестан и сиромашан духовно и посрнуо и рањив и таквом народу треба утеха“, рекао је Владика Јован који се у рањивост сопственог народа највише уверио док је био на Острогу. Додао је и да је том истом народу мало потребно да подигне свој дух и морал – реч утехе, као и да Господ никад неће оставити човека који треба да се моли Богу да му отвори свој ум. Немојте се, драги моји, заносити! Размишљајте о вечности, опраштајући једни другима, гледајући у Крст Христов, крепећи се силом часнога Крста, молећи се једни за друге“, поручио је Владика Јован сабраном народу на крају беседе.

После светог причешћа, на крају службе, Владика Јован је још једном заблагодаримо Епископу Милутину са чијим је благословом одслужио Литургију, док се у име ваљевског архијереја клиру и верницима обратио протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа Милутина. „Човеков живот треба да буде испуњен благодарношћу. Да благодаримо на даровима које Бог излива на нас. Да благодаримо овом дану што смо се сабрали у храму. Да заблагодаримо Светом Нектарију. Потом да благодаримо Епископу Јовану који је надахнуто тумачио јеванђеље и што се његовим речима укрепљујемо. Често човек мисли да својим моћима и снагом може много учинити а често заборавља на промисао Божју кроз коју се пројављују заветне жеље светитеља Господњих“, рекао је отац Филип те закључио, сходно последњим речима своје беседе, да је промисао Божја била да освећење Храма Светог Нектарија буде у првој половини наредне године, када ће се навршити 100 година од земаљске кончине спвеправославног светитеља и чудотворца.

Марина Марић

[supsystic-gallery id=946]