Владичанска Литургија и освећење палионице свећа у Латковићу

Покајмо се и праштајмо!

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, са епархијским свештенством и свештеномонаштвом, служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог великомученика Георгија у Латковићу. Том приликом, он је осветио палионицу свећа при храму. Свечани догађај употпунио је културно – уметнички програм и трпеза љубави a четворо заслужних верника, који помажу рад Црквене општине Латковић, награђено je Архипастирским граматама.

Како се међу собом поздрављамо на разним местима, поштујући нека правила опхођења, тако би недељом требало да дођемо у дом Божји, сусретнемо се са Богом и обратимо Му се. Хитрим кораком, како су говорили богомољци, следбеници Владике Николаја, да не закаснимо на почетак „Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа“. Тако су радили наши стари, од којих су многи постали светитељи Цркве Христове, беседио је Епископ Милутин на Светој Архијерејској Литургији у Храму Светог Георгија у Латковићу.

  • Ви сте данас дошли да се сусретнете са Богом. Они који се причешћују, и да се са Њим сједине. Нема ничег већег и лепшег од тога. Дошли сте да чујете Христа. И чули сте Га кад је ђакон читао јеванђеље, то је Христос говорио преко ђакона речи Светог писма. То је писмо које је Он нама упутио. Да ли га читамо или га само држимо на полици? Ако Свето писмо само стоји у кући, оно је „мртва књига“ на полици и ништа више – беседио је Епископ Милутин.

Тумачећи јеванђељску причу о цару који се прерачунава ко му шта дугује, наилази на човека који му дугује велики новац и, на његову молбу, опрашта му. Човек коме је опроштено, пак, одбија да опрости пријатељу који му дугује много мање. Цар је Господ Христос. Свети оци кажу да је овај свет једна велика учионица у којој се учимо колико је Бог милостив и даје свима, и злима и добрима, да им сија сунце. Како је узвишена та школа… Где год погледамо, видимо чудо до чуда, лепоту до лепоте.Тешко онима коју ту школу не уче. То су безбожници и противници Христови, а ми и у малом цвету видимо лепоту и доброту Божју, рекао је ваљевски архијереј.

Свети отац Јустин је говорио:“Добро је ако можеш гледати сунце и звезде, али довољно је погледати траву и видети лепоту Божјег стварања.“ И мале птице како певају и улепшавају свет…

  • Велики Отац Јустин говорио је и:“Хвала ти Господе за велику доброту Твоју!“ То би требало и ми сваког јутра да кажемо кад устанемо из кревета. Хвала што ћу и данас видети своје пријатеље, школу, свештенике, владику… Браћо и сестре, много смо слаби и не благодаримо! Црква нас учи да не тражимо од Бога ово или оно, зна Он шта нам треба и даће нам. Иштимо најпре Царство Божје и правду Његову, а све остало ће нам се додати – поучавао је Владика Милутин.

Цар небески опрашта грехе, а ми Му враћамо покајањем. Не треба Њему злато, сребро и новац. Он тражи од нас да избришемо грехе, да опраштамо једни другима. Насупрот злом слуги из јеванђељске приче, који свом брату не опрашта.

  • Никада према брату, ближњем свом, немој имати љутњу и бити зао! Ако њему не опростимо, онда смо кандидати за тамницу, вечну смрт. Немамо ништа своје, сем самих себе… Бог праведно суди. Сви смо ми дужници. Онај који се свети брату своме, комшији, пријатељу, чак и непријатељу, неће ући у Царство Божје. Јер, ако не поштујемо брата и не праштамо, не можемо молити Оца да нам опрости наше грехе – закључио је Владика Милутин, позвавши верни народ на покајање и опраштање. Јер, Христос је на крсту молио Оца да опрости Његовим мучитељима. Он је похвалио Црквени одбор, свештеника Ненада Вучићевића и супругу му, који се старају о Храму Светог Георгија у Латковићу. По томе како брину о лепоти дома Божјег, види се да су народ Божји и да је благослов Божји на њима.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=914]