Великогоспојинска свечаност у Вукони

Боримо се да нас грех не победи!

Храм Успења Пресвете Богородице у Вукони (архијерејско намесништво тамнавско) прославио је своју храмовну славу великом молитвеном свечаношћу. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва. По Литургији уприличен је литијски опход и пререзан славски колач. Прослава је завршена трпезом љубави за све госте.

Кад погледате природу која нас окружује, видимо како све у њој има смисао, а то даје Господ, Творац свега и давалац живота. Дао је свету најлепше мирисе, човека као боголико биће створио, а он чини свашта што уништва Божју творевину. Природа воли човека и човек мора да воли природу, јер лепота творевине сведочи о лепоти Творца, беседио је Епископ Милутин на Светој Литургији у Храму Успења Пресвете Богородице у Вукони.

Подсетивши на благослов рађања од Бога дат роду људском, Владика Милутин указао је на грех абортуса, врло распрострањен у нашем народу. Данас је празник Пресвете Богородице и сви који тај грех имају на својој души требало би да њој да завапе да код Сина свог измоли милост и помогну децу која расту без родитеља и у сиромаштву. Господ ће опростити сваки грех, ако се искрено покајемо. Зато нам је дао Свету Цркву и у њој Свете тајне исповести и покајања.

Многе империје су биле снажне, али нису могле победити смрт. Зато је било потребно да дође Спаситељ света, обећан када је човек погрешио.

  • Смрт је закуцала у тело Мајке Божје. Зашто? Свети Отац Јустин каже:“Лагана смрт је дошла на Мајку Божју и заспала је лаганим сном.“После тога Господ Христос пробудио ју је као праведног Лазара и Јаирову кћер. Христос смрт назива лаганим сном. Сви ми хришћани то морамо доживети. Али, опасно је ако нам душа умире, ако дозволимо да грех овлада нама. Господ Христос је подигао Мајку Божју на небо и горе је васкрсао. Ето радости, браћо и сестре! Нема страха од смрти, морамо заспати сви лаганим сном. Онда, о Свом Другом доласку, Христос ће срушити остатке смрти и васпоставити вечно царство. Радујмо се, браћо и сестре – беседио је Владика Милутин.

Мајка Божја није боловала ни од једне болести, јер је била очишћена од греха. Разне болести долазе од греха. Не чинимо грех да сачувамо душу своју, истакао је Владика Милутин. Наш Патријарх Павле је говорио.“Будимо људи!“ Он је свет и сија у Царству Божјем. Грех умртвљује душу и она тада није кадра да се уздигне изнад страсти. Живи, а полумртва је. Преподобног Оца Јустина је било довоно видети и да нам буде јасно да је у њему Бог. То важи за све светитеље. Били су борци и оно добро у њима савладало је грех.

  • Браћо и сестре, боримо се да грех не победи нас! Да нам душа буде чиста, да се веселимо и радујемо Царству Божјем. Кад смрт буде дошла, да не будемо тужни. То мора да буде, то је неизбежно. Ако живимо да не грешимо, смрт ће бити лак сан – закључио је Владика Милутин. Он је честитао славу свештенику Предрагу Велимировићу и Црквеном одбору, похваливши презвитеру Јелену, која се са својим супругом брине о храму у Вукони и подиже четворо деце. То је вредно сваке похвале, јер само новим нараштајима можемо се обновити као народ.

Славска свечаност заокружена је трпезом љубави, коју су добри домаћини Вуконе, предвођени својим парохом Предрагом Велимировићем,  припремили за све госте.

Ј. Ј. 

[supsystic-gallery id=909]