ПНХЗ саградила дворишну позорницу Удружењу „Загрљај“

Хришћанска вера је начин и стил живота и сви смо позвани да је својим животом изражавамо. Богомољачко братство двадесетих година прошлог века настало је из потребе људи да живе хришћански и урадило је много тога. Посебан акценат у њиховој мисији стављен је на милосрдни рад према поруци Господа Христа:“Ако учините једном од моје мале браће, мени учинисте“. То је основни циљ Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“. Богомољци настоје да стигну тамо где можда неке институције не могу. Да оваплоте хришћанску љубав и помогну оне којима је потребно, рекао је приликом обраћања јавности у Удружењу родитеља деце и омладине са посебним потребама „Загрљај“ протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски. Са овим удружењем, ваљевско богомољачко братство има одличну сарадњу. Уз благослов и максималну подршку Епископа ваљевског Г. Милутина, архијерејског намесника Дарка Ђурђевића и старешине Храма Покрова Пресвете Богородице протојереја – ставрофора Зорана Јаковљевића, реализован је низ хуманитарних акција, а за чланове „Загрљаја“ помоћ обезбеђена на више начина: одећа, обућа, храна, новац за ужину и поклоничка путовања. Видевши лепо двориште некадашњег „Ковачевог хана“, у ком се налази дом „Загрљаја“, духовник ПНХЗ – а протојереј – ставрофор Милинко Јовић дошао је на идеју да се овде направи позорница, како би малишани могли што више времена да проведу на отвореном простору и представе своја умећа разним приредбама . Овај подухват подржао је и Град Ваљево, чију је награду за хуманитарни рад добио ове године управо на предлог Удружења „Загрљај“, рекао је прота Милинко Јовић. Председница Удружења „Загрљај“ Лепа Пиргић захвалила је Владики Милутину, протонамеснику Дарку Ђурђевићу и проти Милинку Јовићу, који су велика подршка члановима „Загрљаја“. Ова бина значи и родитељима и деци, јер деца са стручњацима раде углавном у затвореном простору, а природа и отворен простор дају им много снаге и воље да се искажу према својим могућностима.

  • Ово двориште је јако добро за њихове активности са дидактичким материјалом, које се реализују са психолозима, дефектолозима и учитељем у виду групног и индивидуалног рада. Ово је од великог значаја за децу, али и за нас родитеље. Ми овде можемо да организујемо разне трибине и предавања о теми оснаживања породица са децом са посебним потребама. Заједно са Српском Православном Црквом и школама то можемо да организујемо, а уједно можемо да учествујемо и у разним манифестацијама као што је Дечја недеља и Тешњарске вечери. Да и наша деца покажу шта знају – са радошћу је закључила председница „Загрљаја“ Лепа Пиргић.

Удружење тренутно броји 89 деце. Успева да уради много тога захваљујући људима добре воље са свих страна који желе да помогну. ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ приредило им је много радости, посебно на поклоничким путовањима. Сарадња са Епархијом ваљевском  ће се наставити, а жеља „Загрљаја“ је да позорницу свечано отвори управо духовна трибина која би за тему имала подршку и охрабривање родитеља деце са сметњама у развоју. Дечја недеља је прва недеља октобра и свечано отварање ће вероватно бити тада, најавила је Лепа Пиргић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=904]