Храм у Туларима прославио своју небеску заштитницу Свету Ангелину деспотицу Српску

Преци су нам трасирали пут у Царство небеско

Светом службом Божјом началствовао је архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Милутина, протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља, као и свештеника из Архиепископије београдско-карловачке и епархија Сремске и Шабачке. Овогодишњи домаћин славе била је новинар Славица Хаџи Сарић.

Поштујући светитеље, поштујемо и величамо Бога, јер је Бог благодаћу Духа Светога од ових угодника учинио да буду примери свима нама. И управо један од разлога што ми празнујемо светитеље Божје јесте зато што су они били и остали пример онима који их славе. Изливши велику благодат, Бог их је као дар дао свим православним народима. Посебно нашем српском, да их има у тако великом броју. Незнабожачки народи или пак данашњи развијен западни свет их немају, због чега им остаје да се угледају једни на друге или разне хероје (Супермен, Спајдермен), које је креирала моћна холивудска филмска машинерија, беседио је архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Милутина, протонамесник Филип Јаковљевић. Данас славимо Преподобну мати Ангелину Српску. Иако рођену ван простора Србије, цео свет је као српску светитељку препознаје. Била је православна хришћанка, а то је оно што нас, према речима Светог Оца Јустина, као народ одликује, пут који су трасирали Свети Немањићи.

  • То је пут који води у Царство небеско. Дух данашњег времена говори нам:“Оставите празне приче, оставите давно иструлеле кости и мошти предака ваших, оставите се завета и будите у духу времена. Оставите Христа јер је Христос превазиђен!“ Авај какве глупости! Замислите да лист на дрвету почне да размишља тако! Зашто ће ми ова грана или зашто ће ми корење које се у земљи налази и помисли  да се отисне од дрвета… Шта ће бити са тим листом? Оставиће он и откинуће се од гране и истог момента почеће да жути да пропада и да трули. Исто ће се десити и нама Србима ако заборављамо корене, ако заборављамо претке, тобоже да би ишли у корак са духом времена. Нама су већ преци одабрали пут којим ми треба да идемо – истакао је у празничном слову протонамесник Филип Јаковљевић.

Он је подсетио на речи Светог владике Николаја које говоре да“ако си прави Србин, мораш бити задужбинар“. Ако не можеш цркву саградити, ти направи чесму, посади дрво поред пута, нахрани гладнога и напој жеднога, посети и помоли се у дивним светињама… Све нас то чини задужбинарима. Такође, указао је отац Филип Јаковљевић, важно је да знамо да нисмо православни хришћани само ако славимо славу, причестимо се једном годишње и посетимо цркву.

  • То јесте добар почетак, али то није крај. Ако смо у завади са ближњим, нисмо православни Срби. Ако не говоримо са комшијом, нисмо православни Срби. Ако оговарамо, нисмо православни Срби. Ако не постимо и не причешћујемо се, нисмо православни Срби. Ако вршимо абортусе и чинимо прељубе, нисмо православни Срби. Драга браћо и сестре, нека ове речи моје не буду вама и свима нама на терет који би нас одвео у очајање, већ  подстрек да истрајемо, јер Господ чека нас и тражи да се покајемо и да се вратимо на онај пут који води у Царство небеско- закључио је отац Филип Јаковљевић своје празнично обраћање верном народу у Туларима.

Он је честитао свима присутнима црквену и сеоску славу и пренео поздраве и благослове Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина.

Након  Свете Литургије, свештеници су заједно са народом кренули у опход око светог храма, а затим је уследило освећење славског жита и резање славског колача и трпеза љубави. Домаћин овогодишње славе била је Славица  Хаџи Сарић, председница Удружења грађана за Коксаки истраживања „Вивацитет“, редован члан Удружења новинара Србије и Међународне асоцијације новинара за државу Грчку, чији корени потичу управо из Тулара, а која данас живи и ради у Обреновцу.

ипођакон Стефан Радовановић

Јадранка Јанковић

 фотографије Марко Петровић

[supsystic-gallery id=900]