Свечаност у част храмовне славе у Доњим Лесковицама

Ускоро почиње градња парохијског дома

Верни народ Доњих Лесковица и свих села која припадају овој парохији, заједно са бројним гостима из разних крајева, прославио је празник равноапостолне мироносице Свете Марије Магдалине, којој је посвећен сеоски храм. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање овдашњег свештенства и ђакона Милана Јакића, Ваљевца који служи у Косовској Митровици (Епархија рашко – призренска). Овогодишњи домаћин славе била је породица Видосава Ђуковића из Горњих Лесковица.

Јако је добро доћи у свети храм и помолити се светитељу да нам својим молитвама помогне да светом корачамо у овом, до сада, најсмутнијем времену, које личи на време уочи доласка Господа Христа. Свет је одлутао у беспуће и све оно што је Господ рекао преко пророка и лично да ће се збити пред Његов долазак, испунило се. Током свог живота на земљи, Он је боравио у Јерусалиму, на светој реци Јордану, Генисаретском језеру и Својим светим ногама осветио ту земљу. Али, уче нас свети оци, Он је припремио Своје апостоле да наоружани Духом Светим проповедају Његову науку широм света. Стога, беседио је Епископ Милутин на Светој Литургији у Храму Свете Марије Магдалине, Господ Христос Својим божанством присутан је и у нашем крају и свугде као у Јерусалиму.

  • Данас смо дошли у свети храм да се са Богом сусретнемо и да Му заблагодаримо. Како говори Свети Владика Николај, оно најлепше код човека је благодарност. Благодаримо оцу и мајци што су нам дали живот и отхранили нас! Они су симбол Бога. Децу би требало учити да долазе у храм, да испуњавају заповест о поштовању родитеља да им добро буде и дуго поживе на земљи. Данас је све другачије, браћо и сестре! Стари се не поштују, синови и кћери не љубе руку родитељима свако јутро, како се чинило у време кад сам ја био дете. Тако су нас учили наши стари и тако Црква учи до данас. Преко родитеља долази благослов Божји. Васпитавајте своју децу да буду слична Христу Господу и светитељима! Ако и дође Страшни суд, нећемо се бојати, јер испуњавамо закон Божји – рекао је Владика Милутин.

Поучавајући своју духовну децу о томе колико је важно да се клонимо мржње, он је подсетио на мудре савете блаженопочившег Патријарха Павла, који је говорио да треба да се молимо за оне који нам зло чине, не би ли их Господ просветлио и спознали да зло добра донети не може. Такође, указао је Владика Милутин, Господ је приликом чињења разних чуда истицао значај вере. То морамо имати посебно на уму данас, када карцином и разне болести муче наш народ. Снажном вером могуће је победити и оздравити, закључио је Владика Милутин.

По завршетку Литургије, преломљен је славски колач и уприличена трпеза љубави за бројне учеснике сабрања у доњолесковичком храму.

По благослову Епископа Милутина, за трпезом љубави обратио се архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић. Заблагодаривши Владики Милутину и браћи свештеницима који су саслуживали у данашњем приношењу молитава, протонамесник Дарко Ђурђевић најавио је градњу парохијског дома која ускоро почиње у Доњим Лесковицама.

  • Важно је што смо данас дошли да се помолимо да отац Горан Симић (парох лесковички) овај посао успешно доведе до краја. Знамо да за једно домаћинство није довољно да човек има само кућу, потребно је да има и оџаклију и друге објекте у којима ће дочекати госте, тако и храм потребује парохијски дом у ком би се окупљали после светих служби. Замолио бих све присутне и све који буду чули да помогну оцу Горану да нам овом светом месту подигне дом који оно заслужује. Знамо сви да је тешко у данашњем времену нешто градити. Али, верујте када у таквом времену нешто градимо, награда на небесима нам је још већа – поручио је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски.

Он је захвалио домаћинима славе, породици Видосава Ђуковића из Горњих Лесковица, на срдачном дочеку и трпези са којом су их дочекали, КУД – у „Ђердан“ које је својим наступом загрејало срца сабраних на Литургији и дочарало сву лепоту наше традиције, иницијатору градње храма Влајку Јовановићу, руководиоцу радова на парохијском дому Живојину Крсмановићу, дародавцу земљишта Предрагу Савићу, као и свима који су уложили труд да данашња свечаност буде испуњена лепотом и радошћу.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=895]