Епископ Милутин на слави Кола српских сестара: „Давањем сиромашнима, дајете живој Цркви“

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин поручио је 1. августа  на слави Кола српских сестара мироносницама савременог доба да не клону, него да још више помажу онима којима је помоћ потребна. „И незнабожци помажу пријатељима, а велико је дело када помогнете ономе ко вас не воли, непријатељу“, рекао је Владика Милутин, проповедајући окупљеним сестрама на Светој Литургији у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву.

Светом Литургијом, поводом славе Кола – Преподобне Мати Евгеније (кнегиње Милице), началствовао је умировљени протојереј-ставрофор Верољуб Младеновић уз саслужење више свештенослужитеља. Око тридесет чланица обновљеног Кола, затим велики број њихових пријатеља, сарадника, дародаваца сабрали су се да узнесу молитве Господу и њиховој заштитици – Преподобној Евгенији. Владика Милутин је освештао жито и пререзао славски колач, трудећи се да сваку сестру испоштује и да свака од њих учествује у том светом чину. Посебно је дирљиво било када је Преосвећени са колачем пришао сестрама Шофранац које не могу да се крећу, а којима Коло српских сестара на челу са духовником јерејем Игором Илићем помаже свакодневно. После свете службе приређена је трпеза љубави у Парохијском дому при Храму Покрова Пресвете Богородице, где је уместо здравице јереј Игор Илић прочитао чланак објављен у листу „Напред“, посвећен сиромашној породици Андрић из Осладића. Епископ Милутин је рекао да ће Епархија ваљевска помоћи њима, али и многим другим породицама јер је определила значајна финансијска средства за то.

„Господ говори да негујемо своје тело јер је оно Храм Духа Светога. Рекао је и да му је човек сличан. Али сличан по бесмртној души која чека свеопште васкрсење. Тога морамо бити свесни, јер треба своју душу да припремимо за вечност“, истакао је Владика Милутин који је потом објаснио да душа мора бити претежнија од тела, али да је, нажалост, горка истина да људи више воде рачуна о свом телу. „Трудимо се да лепо живимо, али дајмо предност души. Јер душа цвили у телу, када тело не да души оно што јој треба… А треба јој живот вечни“, посведочио је Преосвећени који је потом рекао и да су залог за живот вечни добра дела. А добра дела на свакодневном нивоу чине чланице Кола српских сестара чији је рад и Владика благословио и похвалио. „Питаће Господ да ли си гладног нахранио, жедног напојио, босног оденуо, болесног посетио, сиромашном дао. Ми се људи по слободној вољи, дивном дару Божијем, опредељујемо за рај или пакао. Шта си посејао, то ћеш  пожњети. Тако је. Не може бити другачије“, нагласио је ваљевски Архијереј који је заблагодарио добрим сестрама што се старају о Храму Светог Нектарија Егинског, додајући да оне помажу живе Храмове, а то су људи. „Куцате на врата, помажете људима. То је велико дело“.

Владика је у својој проповеди још једном упозорио да је данашње време смутно, препуно искушења, саблазни и странпутица, али нада је у Васкрслом Господу, Његовој живој речи. „Време је такво какво јесте. Спасавајмо се. Чувајмо цркву, њено јединство и слушајмо шта су бесмртна уста говорила. Крв хришћана била је семе за нове хришћане“, нагласио је Епископ који је честитао славу чланицама Кола српских сестара, радујући се што их види у великом броју, позивајући их да буду још ревносније и још снажније у својој добротворној мисији. „Од мене благодарност, од Бога награда за то што чините. А чините много. Не клоните, још више радите. Имаћете радост. У вас су уперене многе очи, много се очекује од Вас. Бог вас поживео!“

Јереј Игор Илић, духовник Кола српских сестара и сабрат при Храму Васкрсења Христовог каже да је благодаран Господу што је Преподобна Евгенија заштитница Кола, јер по узору на њу, чланице Кола иду њеним стопама, трудећи се да помогну, утеше, оснаже невољне. Велики је број дела иза њих, али акција са највећим контунуитетом, која је и данас актуелна, јесте „Корпа љубави“, која се може наћи у свим већим маркетима у Ваљеву. „У корпу тако насловљену људи који желе и могу оставе неку намирницу за потребите, док новчани прилог могу да дају код Иконе Богородице Тројеручице у Храму Васкрсења Христовог. „Да нико не буде гладан, да нико не буде без помоћи“, поручила је председница Кола српских сестара Бисерка Месаровић, која је ангажовањем у Колу добила испуњено срце, како она каже „нешто што се речима не може описати“. Она је позвала заинтересоване девојке и жене да се придруже овим савременим мироносницама.

На трпези љубави у Парохијском дому при Храму Покрова Пресвете Богородице уместо пригодне здравице духовник Кола јереј Игор Илић прочитао је потресну репортажу о породици Андрић, објављену у листу „Напред“ (у најновијем броју, 1. августа). Ова трочлана породица живи од 7 500 динара месечно и нема врсте помоћи која њима није потребна. Ова прича подстакла је Епископа Милутина да алармира Цркву, надлежног парохијског свештеника, Коло српских сестара, Православну народну хришћанску заједницу да заједничким снагама помогну овој, али и другим сиромашним породицама. „Црква ће определити 2 000 000 динара у ту сврху“, рекао је Епископ који је додао да свака душа треба да живи и да има основна средства за живот. „Можемо да усрећимо те људе. Хајде заједно да запнемо. Да се покажемо пред Христом. Давањем сиромашним људима, дајете живој Цркви“, рекао је Владика Милутин, поручујући да је милосрђе Црква Христова. „Сви ми који имамо децу, ја духовну, а ви физичку, желимо да им пружимо најбоље услове за живот. То је Црква. То!“, закључио је ваљевски Архијереј.

Марина Марић

[supsystic-gallery id=896]