Лајковац прославио славу – Огњену Марију

На свему ти хвала, Господе и спасе, што сваком помажеш, ко у те узда се! На празник Свете Великомученице Марине – Огњене Марије 30/17. јула 2019. године, у Храму Светог Димитрија обележена је слава Општине Лајковац.

Овог празничног дана у храму Св. Великомученика Димитрија у Лајковцу служена је Света Литургија којом је началствовао  високопречасни протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије у Београду. Саслуживало је свештенство тамнавског намесништва: архијерејски намесник тамнавски протојереј Станиша Ђокић, протојереј Мирослав Вукашиновић, парох радљевски, јереј Милорад Андрић, парох прве парохије јабучке, протонамесник Милан Васиљевић, парох трећи лајковачки. На Светој Литургији певао је црквени хор „Свети Јоаким и Ана“ из Обреновца чији је диригент др Габријела Вучај. Светој Литургији је присуствовао и председник Општине Лајковац г. Андрија Живковић, овогодишњи домаћин славе, његови сарадници и многобројни верници.

   У току Свете Литургије протојереј-ставрофор Стојадин Павловић је честитао градску славу председнику Општине Лајковац и верном народу, подсетивши окупљене на личност  и значај Свете мученице Марине, дивне светитељке, као и на њено страдање за Христа. По одслуженој Светој Литургији и литијском опходу око цркве, испред записа у порти пререзан је славски колач и освећено славско жито. Након тога одржан је кратак културно-уметнички програм у извођењу фолклорног друштва при Културном центру „Хаџи Рувим“ из Лајковца и црквеног хора „Свети Јоаким и Ана“ из Обреновца. За све присутне вернике уследила је трпеза љубави коју су припремили овогодишњи домаћини.

   Сабране за трпезом, бираним речима, поздравио је  архијерејски намесник тамнавски отац Станиша Ђокић, преносећи благослов Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, и честитајући славу председнику Општине Лајковац и његовим сарадницима, са поруком да им Света Великомученица Марина буде живи пример ревности, жртве и љубави, да их оснажи и укрепи у сваком добром делу.

Вероучитељ Златко Перић

[supsystic-gallery id=891]