Епископ Милутин осветио молитвени дом у Козличићу

Архијерејски благослов за младе и вредне домаћине

 

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин са епархијским свештенством осветио је молитвени дом у селу Козличић, парохији бранковинској, саграђен на имању домаћина Предрага Аврамовића. Село Козличић, поред лепих крајолика, код многих људи изазива дивљење због мноштва младих породица које живе и раде на имањима својих прадедова

Ваљевски крај од Бога је дарован бројним великим људима: Светим Владиком Николајем, Преподобним Оцем Јустином, Војводом Живојином Мишићем, песникињом Десанком Максимовић и многим другим ствараоцима које славимо и чијим примером своју децу можемо васпитавати. Да би тако било и убудуће, требало би да се Богу молимо и будемо добри људи, како је говорио блаженопочивши Патријарх Павле, беседио је Владика Милутин приликом освећења молитвеног дома у селу Козличић, у коме ће се мештани окупљати да се Богу помоле. У овом селу има много деце, а деца су иконе Божје, лепота овог света. Обликовати њихове личности у добре људе, најважнији је задатак родитеља у свету у коме вребају разне пошасти. Србија је је православна и светосавска земља. Напредује добро, трудимо се сви заједно да тако буде. Црква нас учи да, ако има љубави међу нама, онда је и Христос Господ са нама.

  • Браћо и сестре, држите се овог центра. Ту је Христос, Крст Његов, сила и снага, моћ. Од времена Светог цара Константина важи да, кад се човек прекрсти, побеђује све демонске силе. Нека овај дом буде нешто што вас окупља. Чувајте га као светињу! Верујем да би Владика Николај данас дошао из Жиче да седне и руча са вама, да вас похвали и диви се вашем размишљању. Много је добро да се сусретнемо, да кажемо и ако имамо неке замерке, али пре свега саслушамо и поучимо једни друге. Најлепше је кад смо ту и када има више деце. То је радост, то је будућност и то је Србија – рекао је Владика Милутин.

Благосиљајући верни народ Козличића и целе бранковинске парохије, он је пожелео да се сви угледају на њих и њиховог пароха, проту Душана Патијаревића, са којим живе у љубави и слози. Овај молитвени дом може бити и место у коме би се организовала предавања о разним темама које интересују мештане. Епархија ће радо помоћи те богоугодне подухвате, рекао је Епископ Милутин. Такође, он је подсетио на значај Косова и Метохије у очувању српског идентитета и да би својој деци требало да говоримо о колевци нашег народа, чуваној молитвама Светог краља Стефана Дечанског и свих српских светитеља.

У име Црквене општине Бранковина, Владики Милутину заблагодарио је надлежни свештеник, протојереј – ставрофор Душан Патијаревић. Овде се народ у слози моли Богу и верујемо да ће Господ чути и услишити молитве, јер та слога нам је најпотребнија, рекао је прота Патијаревић.

  • Овде су вредни домаћини, већином млади људи, који са својим породицама живе на прадедовским огњиштима. Славу славе и свештеника у дом свој примају. Учинили су данас једно скромно и лепо дело да имају где да се окупљају ради молитве, али и о нечему важном за живот села да се договоре. Хвала Вама што сте дошли да нас подржите, јер много значи архијерејски благослов. Верујем да ће нас бити више овде, да ћемо бити сложни и радити на корист своје Цркве и државе – рекао је прота Душан Патијаревић.

Благодарје на учешћу у овом важном догађају за живот његове парохије, прота Патијаревић упутио је и браћи свештенослужитељима: архијерејском заменику, протонамеснику Филипу Јаковљевићу, некадашњем пароху Перици Параклису, супароху јереју Николи Петровићу, секретару Владике Милутина ђакону Момчилу Димитријевићу и вероучитељу Сави Јаковљевићу.

Домаћин на чијем је имању саграђен молитвени дом Предраг Аврамовић поздравио је Епископа Милутина, свештенике, представнике локалне самоуправе и све учеснике свечаности. Евоцирајући успомене на своје детињство, Аврамовић је поменуо почившег проту Владана Ковачевића, чијим благословима ово село напредује и у коме се, за разлику од многих других, сваке године становништво подмлађује, рађају се деца и млади домаћини остају ту да живе. Уз Божју помоћ, наставиће тако и убудуће, закључио је Предраг Аврамовић.

Сабрање је завршено свечаним ручком и доделом захвалница свима који су помогли изградњу молитвеног дома и живот и рад мештана у целини.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=876 position=center]