Петровданска светковина у Драчићу

У дубинама душе крије се богатство личности

Верни народ Драчића и села која припадају овој парохији свечано је обележио празник Светих апостола Петра и Павла, небеске заштитнике парохијског храма. Светом Литургијом началствовао је умировљени парох ваљевски протојереј – ставрофор Верољуб Младеновић, који је пуне две деценије службовао у овом крају, уз саслуживање свештеника из Ваљева. Након Литургије, преломљен је славски колач и уприличен литијски опход око храма. Овогодишњи домаћини славе били су мештани Бранговића, а колач за наредну годину преузели су домаћини из Пријездића

За своје ученике Господ Христос изабрао вредне и марљиве људе, који су крај Галилејског мора бацали своје мреже и ловили рибу. Свако ко је икада дошао у додир са рибарењем зна колико знања и вештине, али и смирења, изискује тај посао. Онај који лови, постави све што треба и чека да риба крене и загризе мамац. Прихвативши позив Господа Христа да уместо риба лове људске душе, свети апостоли, међу којима су Свети Петар и Павле, пред људе су износили дар и тајну коју им је Господ оставио и чекали да их људи прихвате, да се ухвате за удицу Царства небеског и њоме на небо буду узнесени. И море њиховог ловљења постала је цела васељена, беседио је након ломљења славског колача протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски.

Подсетивши на јеванђељски догађај у коме Господ Христос саветује апостолима да баце мреже дубље, не би ли улов био бољи, протонамесник Дарко Ђурђевић повукао је паралелу између потребе за дубинским трагањем за изворима физичке егзистенције и оним што чини суштину нашег постојања као боголиких бића.

  • Истина, наш плен, благо и драгуљ никад нису на површини, већ се налазе у дубини. Као што домаћин зна да земља неће донети плод ако само загребе по њеној површини, већ мора заорати дубоко. Као што бистру и хладну воду не можемо наћи у барама и мочварама, већ за њеним извором морамо трагати у дубини земље. Тако нам и Свети апостоли Петар и Павле поручују да не будемо површни, већ да копамо најпре у дубину сопствене душе, а онда и наше хришћанске вере. Често површно посматрамо људе и расуђујемо о њима на основу изгледа, порекла, неког њиховог става… Сваки пут када то учинимо, требало би да се сетимо ових речи Господа Христа и погледамо дубље у душе људске, јер ту се крије богатство личности – истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Свети апостоли Петар и Павле копали су по дубинама старозаветних речи и у њима проналазили смисао и испуњење хришћанске вере. Апостол Павле је чак у античкој философији проналазио назнаке Христа. И ми данас, чиме год да се бавимо, требало би да копамо дубоко да би дошли до сржи, до истине. Тако су чинили светитељи које данас славимо и Господ их је узвео на небо, рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић. У завршници празничног слова, он је указао да је јако важно да себи поставимо питање да ли волимо Господа и желимо заједницу са Њим. Уколико дамо потврдан одговор, своју љубав према Њему требало би да показујемо према брату, пријатељу, комшији… Тако су чинили Свети апостоли Петар и Павле, које је данас верни народ Драчића прославио у обиљу молитвене радости са својим пријатељима. Честитајући славу надлежном пароху протонамеснику Драгану Симићу, отац Дарко Ђурђевић поручио је да из овог светог храма, примивши Свету тајну причешћа, сви треба да изађемо препорођени дубином вере и љубави која је красила Свете апостоле Петра и Павла.

Прослава храмовне славе завршена је трпезом љубави у порти цркве, коју су припремили овогодишњи домаћини из Бранговића. Наредне године ту част имаће домаћини из села Пријездић.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=867 position=center]