Ивањданска светковина у манастиру Јовања

Свети Јован је прекретница људске историје

Рођење Светог Јована Претече, храмовна слава манастира Јовања, и ове године протекло је у знаку велике молитвене свечаности. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање свештенослужитеља Епархија ваљевске и шабачке, Митрополије аустралијско – новозеландске и Грчке Православне Цркве. По Литургији, преломљен је славски колач и начињен литијски опход око храма. Добри јовањски домаћини архимандрит Михаило (Биковић) и сабрат му Арсеније приредили су славску трпезу, коју су песмом улепшали козаци из Русије. Међу учесницима сабрања био је и популарни глумац Милош Биковић, који већ неколико година успешно ради у Русији и Србији

Манастир Јовања, древна светиња Епархије ваљевске, посвећена је празнику Рођења Светог Јована Претече, у народу званом Ивањдан, дану у коме је свет угледао човек „највећи рођен од жене“, како је Господ Христос за њега говорио. Већи од свих пророка Старог завета, у коме је наговештен његов долазак, Свети Јован Претеча прекретница је историје људског рода, јер управо он промислом Божјим дошао је да „поравна пут“ Господу Христу и народ припреми да чује и усвоји Његову реч. „Покајте се, јер се приближи Царство небеско“, највећа је проповед икад изговорена, сматрао је Преподобни Отац Јустин Ћелијски. Јер, управо она приводи самоме Богу. Сва мудровања у беседама не значе ништа, уколико на покајање не позовемо, надовезао се на речи новопросијавшег светитеља својим ивањданским словом Епископ ваљевски Г. Милутин. У манастиру Јовања ове речи Светог Јована Претече нарочито одјекују, јер управо његово рођење храмовна је слава ове светиње у којој се на Светим Литургијама верни народ са свих страна сабира. И то је добро, истакао је Владика Милутин, јер се љубав и благодат Божја у нашим светим манастирима највише осећају. Подсетивши на неке делове из житија Светог Јована Претече, са нагласком на његово чудесно рођење од времешних родитеља Праведних Захарије и Јелисавете, ваљевски архијереј рекао је да он није био обичан човек, већ тајанствено призван од Господа да буде кум Спаситељу света.

  • Како је дивно кад Господ неког призове и да му такав дар! Светом Јовану дат је највећи дар, да се кумом Божјим назове. Сваком од нас Бог је пружио дар, само ми некад не видимо и не умемо да га прихватимо како треба да бисмо уздарје вратили Богу, онако како је вратио Свети Јован Крститељ. Његова два ока сијала су као звезде на испосничком му лицу. Кога су она погледала, тресао би се, ако је имао греха. Радовао, ако се покајао. Он је очистио себе као нико у историји рода људског и Господ га је изабрао да припреми пут Ономе, Који ће такође позвати на покајање – беседио је Владика Милутин.

Свети Јован је гледао кроз Стари завет и видео грех и смрт. Позивао је на покајање, јер је видео долазак Христа Господа, Који ће узети све грехе света, приковати их са Собом на крст и васкрснути. Ми се данас радујемо јер је смрт Васкрсењем Христовим побеђена, а од нас зависи хоћемо ли ући у Царство небеско, закључио је Епископ Милутин. Он је заблагодарио Богу за овај свети манастир у коме се службе Божје служе, игуману Михаилу и јеромонаху Арсенију, који вредно раде и свакодневно украшавају ову светињу „за Светог Јована и све који у њу долазе“. То је, указује Владика Милутин, израз дивне монашке љубави за овај свет.

Будући да је недавно завршена школска година, он је са радошћу констатовао да је Ваљевска епархија и даље у самом врху када је реч о одзиву за верску наставу (85 одсто основаца и 82 одсто средњошколаца је похађа) и заблагодарио родитељима, наставницима и директорима школа који децу образују и васпитавају у духу Светосавља.

Речима благодарја била је испуњена и славска трпеза, коју је са љубављу припремила јовањска обитељ. Јеромонах Пантелејмон, свештенослужитељ Грчке Цркве, са својим сабратом дошао је у Ваљевску епархију да се поклони моштима Светог Владике Николаја и Преподобног Оца Јустина. Обрео се у Јовањи на конаку и радосно са братством светиње прославио славу. Епископу Милутину благодаран је на благослову да на празничној Литургији саслужује. Протојереј-ставрофор Ђуро Ђурђевић био је секретар Епископа Милутина у време његовог столовања у Митрополији аустралијско-новозеландској. Данас службује крај Епископа Силуана, духовно стасалог управо у овим крајевима. Такође, проту Ђура са игуманом Михаилом веже дугогодишње пријатељство и радост му је велика бити данас у Јовањи. По благослову Епископа Милутина, учесницима сабрања обратио се и популарни глумац Милош Биковић, брат игумана Михаила, који већ неколико година са великим успехом ствара на релацији Русија – Србија. Овакви празници повезују Русе, Грке и Србе и то се види данас у Јовањи. Много ми је драго што сам овде, рекао је Милош Биковић, изразивши благодарје Владики Милутину, свом брату игуману Михаилу и свима који су били део јовањске свечаности. Као и више пута пре, лепоти славља печат су дале руске традиционалне песме козака из сестринске нам православне земље, у којима се за трпезом уживало.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=864]