Храм у Паунама прославио своју славу

Потребан нам је извор „воде живе“

Ивањданско сабрање у Паунама и ове године било је испуњено великом молитвеном радошћу. Светом Литргијом началствовао је и славски колач преломио архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Милутина, протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање свештенства из Ваљева. Старешина паунске цркве протојереј Драган Глигорић, са својим парохијанима, приредио је трпезу љубави за све учеснике славске свечаности.

У овом дану три су празника сабрани у Паунама светковали. Недељу, која је свака дан Васкрсења Господњег, Ивањдан – дан у коме је свет угледао „највећи рођен од жене“, Претеча и кум Господњи и славу храма лепог ваљевског села. Будући Божјим промислом предодређен да свет припреми за долазак Сина Божјег, Свети Јован препознао је Господа Христа још у утроби мајке, а у часу у ком је наступила пуноћа времена на реци Јордану крстио Га. Био је глас вапијућег у пустињи, последњи пророк Старог и први пророк Новог завета, казао је у ивањданском слову протонамесник Филип Јаковљевић.

  • Живот сваког човека могао би се упоредити са пустињом. Као што кад ходамо пустињом једино што нам је потребно јесте вода, тако и кад идемо кроз живот потребан нам је извор „воде живе“ – благодат и помоћ Божја. Свети Јован Крститељ позивао је на покајање речима: „Покајте се, јер се приближило Царство небеско“. Тим речима почиње благовест спасења, које налазимо у нашој Светој Цркви – рекао је отац Филип Јаковљевић, позвавши народ да, поред дана храмовне славе, учествује у богослужењима у свом храму и сваког другог дана.

Након Свете Литургије, преломљен је славски колач и начињен литијски опход. Према старом добром обичају, славска свечаност завршена је трпезом љубави.

Ј. Ј.

 

[supsystic-gallery id=866 position=center]