Епископ Милутин служио Видовданску Литургију у манастиру Лелић

Волимо једни друге и молимо се за Косово и Метохију!

Свету Архијерејску Литургију на велики српски празник Видовдан Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је у манастиру Лелић. По Литургији, Владика Милутин одслужио је помен мученицима косовским и свим ратницима за слободу отаџбине кроз историју. Такође, помен у част Видовдана одслужен је и у Ваљеву крај споменика палим борцима у ратовима од 1990. до 1999. године.

Видовдан, камен међаш српског трајања, слава и опомена. Пуних 630 година подсећа на оно што смо и од којих и одакле потичемо. Сваки би се Србин данас требало замислити над оним што је било и што живи у свима нама. Замислити и отићи на Свету Литургију, да молитву принесе за душе оних којима је слобода отаџбине била узвишенија вредност од сопственог живота, као и оне који данас у „српској колевци“ живе. Ако не можемо отићи на Косово и Метохију, оно бар да се у оближњим храмовима саберемо. Свети Владика Николај је о Косову и Метохији са великом љубављу говорио и писао, позивајући народ да долази у цркву, јер од тога ништа данас није важније, беседио је Епископ Милутин на Светој Литургији у задужбини Лелићког Златоуста и његовог оца Драгомира.

  • Данас би требало да су нам цркве препуне. Да молимо Христа Бога да помогне, да завапимо Цару Лазару да се осврне на Косово равно, да у њему опстану они који чувају нашу колевку. Тамо су Грачаница, Дечани, царски град Призрен, Косово Поље… Свети Владика Николај је говорио: „У цркву, брате и сестро! Ако не можеш сваки дан, хајде црвеним словом бар!“ Говорио је да је Видовдан наш Јерусалим, животворни гроб Цара Лазара …  Важно је да чувамо завет Цара Лазара, да се не одрекнемо Косова и Метохије –  истакао је Епископ Милутин, узмоливши да Господ помогне нашем народу на Космету, а нама да слоге и љубави да се за њих молимо, да својој деци певамо косовске песме и причамо о светој српској земљи. Након Свете Литургије у капели покрај манастирског храма одслужен је помен свим јунацима од Косовског боја до данашњих дана који су пострадали за слободу своје отаџбине.

Видовданско молитвено сабрање настављено је у Ваљеву, крај спомен обележја палим борцима у оружаним акцијама од 1990. до 1999. године. Данас су широм наше лепе и напаћене земље служене Литургије и парастоси за све оне људе који су испунили јеванђељску заповест да „нема веће љубави, него положити живот за ближњег свога“, беседио је, по благослову Епископа Милутина, архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић. Подсетивши на речи Владике Николаја изговорене далеке 1934. на данашњи дан, које дају одговор на питање добродушних старина „Чији си ти, мали?“, протонамесник Јаковљевић указао је на то да је данашњи дан управо онај у коме се идентификујемо с тим ко смо, одакле долазимо и где би требало да идемо.

  • Каже Владика Николај: “Ко си ти, српски народе мали? Ти си народ Божји, Христов народ, народ Цара Лазара. Он је теби пропртио пут у Царство небеско и живот вечни. На бојном пољу Косову Цар Лазар се одлучио за оно што је вечно, а то је Царство небеско, јер је земаљско царство привремено и пролазно. Данас смо се, сабрани око нашег Епископа, помолили и сетили војника, војсковођа и свих оних који своје животе дадоше у последњим ратовима. Помолили смо се да их Господ уведе тамо где ништа нечисто не улази, у Царство небеско – рекао је отац Филип Јаковљевић. Ми се данас молимо и да нам Господ пошаље духа разума и разборитости да не заборавимо чему треба да тежимо а то је царство Оца и Сина и Светога Духа.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=861]