Град Ваљево прославио своју крсну славу – Духовски понедељак

Да умножимо дарове Духа Светога

И ове године, на Духовски понедељак (Друге Тројице) народ Божији града Ваљева прославио је своју крсну славу. Епископ ваљевски Г. Милутин из оправданих разлога није могао учествовати у овом слављу па је дао благослов свом Архијерејском заменику, протонамеснику Филипу Јаковљевићу, да началствује Светом Литургијом да у име Епископа поздрави верни народ, беседи и преломи славски колач. Славске свечаности улепшало је појање црквених хорова „Хаџи Рувим“, са диригентима Милицом Степановић – Бабамилкић и Вањом Урошевић . Улицама Синђелићевом, Карађорђевом и Војводе Мишића, од саборног до Храма Покрова Пресвете Богородице, прошла је традиционална литија у којој су учествовали припадници Војске Србије, Полицијске управе, спортских клубова, јавних предузећа и установа, деца из вртића и бројни грађани. Крај споменика Проти Матеји Ненадовићу одслужен је помен знаменитом српском војводи и дипломати. У порти Покровске цркве преломљен је славски колач, урезан литијски запис, а чланови Друштва за неговање традиције и културе ваљевског краја извели пригодан културно – уметнички програм.

Свети старозаветни пророци Јеремија, Исаија и Илија, као и први новозаветни пророк Свети Јован Претеча проповедали су под благодаћу Духа Светога. Сви угодници Божји живели су светим животом управо захваљујући тој благодати. Она је постојала пре свих времена и пројављивала се појединцима, све до оног часа када је, по обећању Васкрслог Господа, педесетог дана по Васкрсењу, благодат Духа Светога у виду огњених језика сишла на апостоле. Тај тренутак сматра се рођенданом Цркве, беседио је протонамсник Филип Јаковљевић о смислу и значају великог хришћанског празника. Овим догађајем колективна свест рода људског прима и спознаје благодатне дарове Духа Светога, утешитеља, животодавца, оног који дарује мудрост – најстарију од свих врлина, истакао је протонамесник Филип Јаковљевић.

  • Све ове дарове Духа Светога задобили су светитељи и угодници Божји. Ми их кроз веру примамо. Али, поред вере, потребно је да ми у свом искуству то доживимо и пројавимо онако како је Свети апостол Андреј видео Христа и спознао да је Он Месија… Благодатни дар Духа Светога сваком од нас православних хришћана даје се у Светој тајни крштења. Али, то је само темељ на коме би сваки човек требало да изграђује своју личност и да се усавршава, да умножава благодатни дар Духа Светога – поучавао је протонамесник Филип Јаковљевић.

Дани у којима се налазимо посвећени су сећању на Силазак Духа Светога на апостоле, али сваки дан у коме је човек на Светој Литургији, у коме се причешћује јесте Духовдан. Град Ваљево, који је под заштитом двају највећих светитеља 20. века Светог Владике Николаја и Преподобног Оца Јустина, изабрао је да слава свих нас који овде живимо и радимо буде баш данашњи празник, јер Дух Свети даје мудрост, закључио је протонамесник Јаковљевић. Он је честитао славу представницима Града Ваљева и свима који су се у име Божје на Друге Тројице сабрали у Храму Васкрсења Христовог. На платоу испред храма формирана је свечана поворка, која је централним градским улицама стигла у Храм Покрова Пресвете Богородице, где је пререзан славски колач и урезан литијски запис. Народу Божијем славу је честитао др Зоран Живковић, са жељом да у годинама пред нама наш град буде лепши и бољи, да ову и све наредне славе прослављамо у здрављу, срећи и благостању. Играма из Шумадије славску свечаност у порти Покровске цркве заокружо је фолклорни ансамбл Друштва за неговање традиције и културе ваљевског краја.

Ј.  Ј.

[supsystic-gallery id=855]