Епископи Милутин и Силуан на поклоњењу светињама Косова и Метохије

Света земља која даје снагу нашем бићу

Њихова Преосвештенства Епископ ваљевски Г. Милутин и аустралијско – новозеландски Г. Силуан, у пратњи протонамесника Ненада Јездића, посетили су Косово и Метохију и поклонили се манастирима Грачаница, Соколица и Бањска, као и Меморијалном комплексу Газиместан и Богословији „Светих Кирила и Методија“ у Призрену. Топлу добродошлицу пожелео им је Епископ рашко – призренски Г. Теодосије са манастирским братствима и сестринствима. У име верног народа Митрополије аустралијско – новозеландске Епископ Силуан уручио је финансијску помоћ за народне кухиње Епархије рашко – призренске. Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин уручио је финансијску помоћ Епархије ваљевске Богословији у Призрену.

Тешко да би и најречитији пронашли до сад неизговорену, довољно јаку, радосну и тужну, очишћујући и обновитељну реч… Ону у коју стаје хук ветра на Газиместану. Снажног, какав је мрсио гриве доратима јунака Лазаревих. Ону која је достојна чистоте црноризачких суза крај кивота благоверних владара и храбрих солдата. Реч, која милује као песма призренских богослова и богати као Божја милост, којом нас има и којом ће нас бити на месту на ком смо се родили. И да реч остане да фали, траг косовско – метохијске земље у нама је утиснут. Пођимо јој увек у загрљај, јер тамо су наши свети преци у славу Божју градили, често на Светим Литургијама поручује Епископ ваљевски Г. Милутин, благосиљајући своја духовна чеда овде у завичају новопросијавших Божјих угодника Светог Владика Николаја и Оца Јустина. Оних, који су на Косовски завет и Видовдански етос опомињали у времену у ком су Срби неке друге битке славили. Иако рођен и службом везан за Пети континент, свету страдалну српску земљу у души има и Епископ Силуан, који са својим епархиотима молитвено пребива у заједници са њом. Да благодат њену понесу пошли су путем светих…  Прво одредиште –  Косовска Митровица, подељени, али за Србе једини „незабрањени град“. Његов северни део, у коме у част српске славе блиста споменик Кнезу Лазару Хребељановићу. За успомену фотографија… И крај моста, јединог на свету који раздваја… И крај мурала „Обилића наших дана“, јунака са Кошара, које данас славимо,  двадесет година након војевања десетарачких размера.

Архијереји су се молитвено сабрали на Светој Литургији у Грачаници, светској културној баштини, коју нам је у аманет оставио највећи задужбинар свог доба Свети краљ Милутин, небески покровитељ Владике Милутина. Добродошлица сестринства и Епископа рашко – призренског Г. Теодосија, а потом пут води у древни царски Призрен и Богословију „Светих Кирила и Методија“. Задужбина Симе Андрејевића Игуманова своје двери први пут је отворила 1871. Ускоро јој је век и по трајања, уз прекид од 1999. до 2011. Владика Милутин овде је некако увек присутан. Више пута је школи пружио руку подршке, ђаци и наставници то не заборављају. Владика Силуан је географски удаљен, али духовно смо близу, каже у добродошлици Владика Теодосије, док их ђаци песмом дочекују. На Косову и Метохији је свугде лепо, јер овде је колевка српског народа, осећање је Владике Милутина.

  • Ми не можемо без ових простора. Они дају снагу нашем целокупном бићу и нашој светосавској Цркви. Она не може да постоји без ових простора. Налазимо се на врелу наше светосавске Цркве. Велика ми је радост и желим да изразим благодарност што сте ме примили као брата свог и пружили ми да се окрепим у светињама . увек ћемо носити у срцу Косово и Метохији и својом љубављу и на разне начин настојати да помогнемо наш народ – део је веома емотивног обраћања Владике Силуана. У име својих свештенослужитеља и верног народа Аустралије и Новог Зеланда, он је уручио Владики Теодосију новчану помоћ за народне кухиње Епархије рашко – призренске док је Епископ Милутин уручио финансијску помоћ богословији у граду на Бистрици, коју данас похађа педесет ученика. Владика Теодосије благодари на посети, помоћи и надасве и љубави двају браће архијереја. Богомповерени му народ непоколебљив је у борби за опстанак и останак на вековном огњишту.
  • Колико год да је некад тешко, Господ увек просвећује. Оно што могу да обећам јесте да ћемо истрајавати на овим просторима да живимо, Бога славимо и чувамо наше светиње, оно највредније на косовско – метохијској земљи натопљеној крвљу и сузама наших мајки и сестара – каже Владика Теодосије.

Уз Васкршњи тропар, владике се поздрављају са ђацима и одлазе у шетњу сунцем обасјаним призренским макадамом…

Следеће одредиште –  Меморијални комплекс Газиместан, поприште славног војевања српског Кнеза Лазара и мученика косовских, чије нас молитве данас чувају. На Космету и где год је Србима траг…

У манастиру Соколица срдачан дочек епископима приређује мати Макарија, једна од најугледнијих монахиња СПЦ. Владике се поклањају чувеном соколичком образу Мајке Божје. Мати их упознаје са фрескама, плодовима рада чувене манастирске иконописачке радионице…

За крај манастир Бањска, још један бисер у бесценом задужбинарском ђердану Светог краља Милутина. Добродошлица игумана Данила и срдачне братије. У осмесима, благодарју и љубави протиче и овај сусрет, уз жељу да се ускоро наредни догоди. Јер, Косово и Метохија део је нас. Од давнина и занавек.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’853′]