На Дивчибарама одржан традиционални састанак Епископа Милутина и директора школа са подручја Епархије ваљевске

Обострано задовољство вишегодишњом сарадњом

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, и ове године, у Хотелу „Дивчибаре“ са великом радошћу сусрео се са директорима и основних и средњих школа са подручја Епархије ваљевске, у знак благодарја на одличној сарадњи. Састанку је присуствовао и Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан, који је присутне упознао о томе како се настава веронауке организује на Петом континенту. Песма Српског хора „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина дала је посебну лепоту овом сабрању.

Дружење директора школа и архијереја Епархије ваљевске постало је традиција, јер му се сви радо одазивају, сматрајући га пријатним и вишеструко корисним. Овде се чују лепе речи, размењују искуства и идеје, како би живот веронауке у школама и образовање нових нараштаја били што квалитетнији. Одзив ученика за верску наставу у Ваљевској епархији (преко 80 одсто) највећи је међу епархијама Српске Православне Цркве. Дивно је када се састанемо и чујемо једни друге, рекао је Владика Милутин.

  • Дивно је када поразговарамо и у миру, слози и разумевању помогнемо једни другима уколико је потребно. На то нас Господ и Свети оци позивају. Да речи Владике Николаја: „О ви, образовани, који образ Божји носите у себи, важе за нас“. Веронаука живи у нашим школама уз све наставне предмете. Заједно са њом и грађанско васпитање, и сви се добро разумемо и сарађујемо свих ових година и то је предивно – истакао је Епископ Милутин, искрено благодарећи директорима образовних установа са подручја епархије којом управља.

У Пољопривредној школи Ваљево веронауку похађа 87 одсто ђака.  Приметно је да ученици који је нису похађали у претходном разреду у наредном изражавају жељу да то чине. Вероучитељ Сава Јаковљевић је током дванаест година рада један од духовних стубова ове школе, рекао је директор Пољопривредне школе Милан Гајић. На његове речи надовезала се директорка ОШ „Нада Пурић“ мр Ана Савковић, истакавши изузетан напредак у погледу одзива и резултата верске наставе који је начињен доласком ђакона Јована Новитовића за вероучитеља у ову школу. Директорка ОШ „Јова Јовановић – Змај“ из Обреновца, Вера Ђурђевић, изразила је задовољством сусретима на Дивчибарама, уз жељу да ова лепа традиција буде настављена. У ОШ „Браћа Недић“ Осечина и „Војвода Мишић“ Пецка од 2001. године одзив ученика за веронауку је 100 одсто. Директор осечанске осмолетке Зоран Петровић похвалио је креативан рад подгорских вероучитеља, од којих је једна Миљана Костић, освајач медаље на недавно одржаном Ваљевском полумаратону. Ваљевска Предшколска установа „Милица Ножица“ прва је у Србији у чијим вртићима је уведена веронаука. Њени вероучитељи (Видосава Витезовић и ђакон Александар Петровић) изванредно раде са малишанима. Тај рад крунисан је пројектом „У сусрет Васкрсу“, који је реализован ове године у Центру за културу, рекао је директор ПУ „Милица Ножица“ Златомир Марковић. Сви у установи поносни су на Орден Светог Владике Николаја, који им је Владика Милутин доделио 2015. године. Свети Владика Николај у раној младости радио је као учитељ у ОШ „Драгољуб Илић“ у Драчићу. На то су колектив и ученици школе до данашњих дана изузетно поносни, рекао је директор школе у Драчићу Зоран Новаковић.

Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан ове године први пут је присуствовао састанку Епископа Милутина са директорима школа. Сарадња која овде постоји је изванредна, јер сви смо на истом задатку – да образујемо и васпитавамо децу која ће оплеменити човечанство, рекао је он приликом обраћања присутнима. Веронаука се бави тиме шта конституише човека. Уклапа се у све наставне предмете и у децу утискује јудеохришћански кодекс и православни етос, који су кроз векове стварали све оно чиме се данас поносимо.

  • Ми у Аустралијско – новозеландској митрополији само у држави Нови Јужни Велс имамо могућност да предајемо веронауку у школама. Имамо вероучитеље који би требало да прођу одређене семинаре и стекну право да држе наставу. Од 1949. Црква организује школе српског језика, фолклора и веронауке. Сада смо у процесу завршавања своје школе, на којој је почело да се ради у време док је Владика Милутин службовао у Аустралији. Камен темељац за њу осветио је блаженопочивши Патријарх Павле приликом своје посете Петом континенту. Успели смо да саградимо зграду са инфраструктуром. Надам се да ћемо за око две године имати своју школу, у којој ће се настава изводити на енглеском језику, учити сви предмети, а акценат стављен на православни етос, српски језик и историју – планови су Митрополије аустралијско – новозеландске са којима је Владика Силуан упознао учеснике састанка. Школа у Сиднеју пружиће могућност шесточасовног рада са децом и биће, оцењује Владика Силуан, највећи допринос Митрополије аустралијско – новозеландске тамошњем друштву. Након Сиднеја, у плану је да се такав колеџ изгради и у Мелбурну.

Секретар Епархијског одбора за веронауку јереј Далибор Чкојић захвалио је директорима основних школа на пружању могућности за организовање квиза „Православна слагалица“ у школским просторијама.

Састанак је завршен трпезом љубави на тераси Хотела „Дивчибаре“. Посебну лепоту дружењу дао је Српски хор „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина извођењем руских и српских изворних песама, понајвише са Косова и Метохије.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=848]