Спасовданска светковина у Попучкама

Дан у коме се испунио домострој спасења

Храм Вазнесења Христовог у Попучкама и ове године свечано је прославио своју славу. Светом Литургијом началствовао је умировљени парох ваљевски протојереј – ставрофор Верољуб Младеновић. Након Литургије начињен је литијски опход и преломљен славски колач. Овогодишњи домаћин славе био је др Живорад Деспотовић, а та част за наредну годину припала је Драгану Матићу. У летњиковцу у порти храма парохијани Попучака, на челу са старешином храма протонамесником Небојшом Младеновићем, приредили су свечану трпезу за бројне госте.

„Идите и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа…“ речи су Господа Христа упућене ученицима у часу Његовог Вазнесења. Те речи Он је упутио и свима нама. Сваки хришћанин је светиљка која треба да светли. У нашој души увек треба да гори свећа вере да би брат или сестра поред нас, који су можда неверујући, могли да упале свећу вере са нашег кандила вере, казао је у спасовданском слову парох попучански протонамесник Слободан Алексић. Данашњи празник је празник неба, јер наша отаџбина је на небу.

  • Свети Владика Николај каже да као што птица лети са два крила ка небу, тако и човек на крилима молитве и поста својом душом лети ка небу. Само грех нас држи на земљи и не дозвољава да својом душом хитамо ка небу. Са својом душом и васкрслим телом изаћи ћемо пред Господа. Четрдесети дан по Васкрсу, Господ је своје ученике извео на Јелеонску гору и пред њима се вазнео. Исто тако ће у Свом славном Другом доласку поново доћи. Зато су очи наше увек уперене ка небу и треба сваког дана да живимо тако као да ће Господ доћи – истакао је протонамесник Слободан Алексић.

Искористимо сваки дан да учинимо много тога доброг. Овај празник који славимо четрдесети дан по Васкрсу од давнина се свечано славио. Постоје сведочанства да су се на Спасовдан вршиле литије кроз градове у Јерусалиму и Цариграду. Празник Вазнесења се не зове случајно Спасовдан.

  • То је дана у коме се испунио домострој спасења, када се испунило дело спасења Богочовека Христа овде на земљи. У овом празнику се испуњава и празник Христовог рођења, и преображења, и страдања и васкрсења. Овај празник заокружује дело Божје овде на земљи. Браћо и сестре, живимо сваки дан као да је последњи, јер не знамо када ћемо изаћи пред лице Божје! Светлимо вером, нашим добрим делом и нека наше кандило увек буде упаљено – закључио је протонамесник Слободан Алексић, честитајући славу парохијанима и свима које је спасовданска радост данас довела у Попучке.

Сваке године за своју славу парохијани Вазнесењског храма у Попучкама, предвођени старешином храма протонамесником Небојшом Младеновићем, у летњиковцу у порти храма са богатом трпезом дочекују мноштво пријатеља, који са разних страна долазе да са њима узнесу молитве и поделе радост великог празника коме је посвећена њихова богомоља. Тако је било и ове године. Славило се и радовало током целог дана.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=844]