Велико спасовданско славље у Убу

Будимо радост, милост и утеха свету!

 

Празник Вазнесења Господњег, храмовна и градска слава, и ове године у Убу прослављен је изузетно свечано. Свету Архијерејску Литургију служили су Њихова Преосвештенства Епископ ваљевски Г. Милутин и Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан, уз саслуживање архимандрита Петра из Митрополије аустралијско – новозеландске, монаха Доситеја из Епархије шумадијске, као и више свештенослужитеља из Епархије ваљевске. Лепоти богослужења нарочито су допринели Српски православни појци из Београда. Овом приликом, у чин ипођакона Епископ Милутин рукопроизвео је вероучитеља Стефана Радовановића. У свечаној литији учествовало је мноштво народа, међу њима представници јавних установа и деца различитих узраста. Прослава је заокружена славском трпезом у парохијском дому на којој је додељена традиционална Спасовданска награда. Ове године она је припала Александру Ненадовићу.

Вазнесење Господње је празник у коме би сваки хришћанин требало да сагледа свој пут на земљи, свој смисао и оригиналног себе у животу, у светињи, у непоновљивости и савршености Богочовека Христа. Сваки Христов празник уједно је и празник човека, откровење оригиналног, аутентичног и оствареног човека. Зато се као хришћани радујемо што приликом сваке Литургије и празника можемо да се подсетимо ко смо као људи овде на земљи, страшној арени где се немилосрдно јуриша на све оно што је лепота Божјг стварања, беседио је Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан. Нађимо место човека у празнику Вазнесења! И телом и душом, човек је призван да се уздигне на највишу лествицу, да обитава са десне стране Бога и Оца, у слави Божјој, а то је огромна тајна и благодат коју је тешко речима описати.

  • Празник Вазнесења Господњег је празник радости, празник заокруживања божанског домостроја спасења и отварања нове етапе његове која се зове будући век – Царство Божје у нама и овде на земљи, у материјалном и духовном свету. То је царство благодати Божје, јер да се Господ Христос није вазнео не би Дух Свети сишао и увео Цркву Христову у сва знања и све тајне које је Господ обећао да ће их Дух Свети увести. Зато Православна Црква јесте благодатно живећа Црква. Она непоколебљиво стоји у истини Христовој. Не људским снагама, не само енергијама људског разума, него благодаћу Божјом, која уобличава и довршава човека, уводећи га у тајну Божју. Зато се ми увек ослањамо на Господа Христа и Црква Христова увек дише Духом Светим – истакао је у свом спасовданском слову Епископ Силуан.

Остварени човек је онај који је остварио своју иконичност у овом свету. Позвани да будемо радост, милост и утеха свету и треба да се трудимо да живимо по узору на Христа. Није лако у овоме свету, али могуће је јер Бог помаже.

  • Радујемо се што смо данас сабрани у овом предивном храму, који описује све оно што је лепота у Христу, лепота и празник Његовог Вазнесења и нашег личног вазнесења кроз живот у Њему и Светој Цркви. Радујемо се што смо сабрани око епархијског архијереја да преломимо хлеб и причестимо се божанским тајнама, а самим тиме и једни са другима у благодати Божјој, која нас нераскидиво повезује и чини једним телом и једним приносом који се узноси Богу Оцу. Велика је радост и мени са Петог континента да се заједно са вама помолим за ово место, ову епархију, Српску Цркву и Православље широм васељене и цео свет који потребује мир Христов – поручио је духовни отац верног народа са најудаљенијег олтара Српске Цркве, благосиљајући сабране у убском храму.

Након Свете Литургије уприличена је славска литија и опход око храма. Заблагодаривши Господу, Епископу Силуану, свештенослужитељима и свима вернима који су били део ове велике свечаности, Епископ Милутин честитао је празник и преломио славски колач.

За трпезом љубави у парохијском дому благодарје у име домаћина је упутио протојереј – ставрофор Драган Алимпијевић, старешина убског саборног храма.  Традиционална Спасовданска награда ове 2019.уручена је Александру Ненадовићу.

Неформално дружење у парохијском дому протекло је у знаку изворних песама, посебно оних са Косова и Метохије. Косовска тема је литургијска, јер говори о народу који је принет на олтару једне земље и посвећен Богу, рекао је Владика Силуан. Благо нама што смо на извору, зато што се хранимо двоструком Литургијом и долазимо јачи на места на која нас је Господ послао, емотивна је порука Владике Силуана која је дубоко дотакла све присутне. Духовна снага српске колевке Косова и Метохије осећа се и у Аустралији.

Ј. Ј.

 

 

[supsystic-gallery id=845]