Епископ Милутин уручио део моштију Преподобног Оца Јустина Епископу Пахомију

Умножена радост и љубав двају завичаја великог Божјег угодника

У сусрет празнику Преподобног Оца Јустина Ћелијског, Епископ врањски Г. Пахомије са свештенством и председником Скупштине Града Врања др Дејаном Тричковићем уприличио је посету Епархији ваљевској и њеном архијереју Владики Милутину. На велику радост верника богомспасаваних епархија, Владика Милутин даривао је Владику Пахомија делом моштију Оца Јустина, док је духовни отац верног народа Врања, града у коме се родио Отац Јустин, манастир Ћелије и Епархију ваљевску даривао моштима Светих мученика сурдуличких, жртава Великог рата које је Свети Архијерејски Сабор у Диптих светих уврстио 2017. године.

Овај радостан догађај дуго је планиран и прижељкиван. Промислом Господњим збио се управо у време када се припремамо да прославимо празник Преподобног Оца Јустина (14. јуна) и то у години његових јубилеја – 125 година од рођења и 40 година од његовог престављења Господу. Епископ врањски Г. Пахомије, са својим сатрудницима у овом богоугодном делу,  најпре је дочекан у Епархијском дому Епархије ваљевске. У знак благодарја, домаћину Епископу Милутину уручио је вредан дар – мошти Светих мученика сурдуличких, страдалника из доба Првог светског рата, чији се број на простору Врањске, баш као и Ваљевске епархије, мери хиљадама. Најсвечанији тренутак данашњег сабрања уследио је у манастиру Ћелије, месту у коме је Отац Јустин три деценије богослужио, написао своја највреднија дела и са ког се у Царство небеско настанио. Крај кивота светитеља молитва и благодарје Господу и Светом Ави Јустину, чије нас молитве и данас чувају…

Благословен је овај дан, који смо дуго чекали. Радујемо се сви, јер знамо да нас Отац Јустин сада благосиља и да је радостан што ће отићи у своје Врање, где је рођен и одрастао и где је био сабрат манастира Светог Прохора Пчињског, рекао је Епископ ваљевски Г. Милутин у обраћању Владики Пахомију и гостима из Врања.

  • Ово је радост и неба и земље! Желим да ове свете мошти буду на укрепљење како Вама као епископу, тако и свом народу богомспасаване Епархије врањске и свима који са разних страна буду долазили да им се поклоне. Да крај њих нађете духовну снагу и присетите се свега што је Ава Јустин учио, а то је да је циљ сваког човека да достигне Царство Христово. Нека вам је благословен пут до Врања, у коме знам да припремате велико славље – речи су Епископа Милутина.

Благодарећи домаћинима Владики Милутину, мати игуманији Гликерији и њеном сестринству, које је с љубављу чувало и помагало Оца Јустина, Епископ врањски Г. Пахомије изразио је велику радост што ће њихов завичајац сада у Врању бити и физички присутан.

  • Јеванђељско учење Оца Јустина из ове светиње потекло је као река воде живе благодаћу Духа Светога, која је у њему обитавала. Помагао је свима који су овде долазили. Помаже и данас како овде, тако и у Врању, где смо на месту на ком се родио подигли храм у његову част. Ћелијама, из којих се винуо у Царство небеско, сада ће се присајединити родно му Врање, а наше епархије ће бити у још јачој духовној заједници – поручио је Владика Пахомије.

Архипастирску грамату којом се обнародује одлука Епископа Милутина о додели дела моштију Оца Јустина Епархији врањској прочитао је епархијски секретар ђакон Стеван Сировљевић. Тренутак даривања моштију Оца Јустина његовом родном Врању са посебним узбуђењем дочекала је ћелијска игуманија мати Гликерија. Будући да у Ћелијама службује  пуне 72 године, памти тренутак у коме је далеке 1948., као прогнаник са Београдског универзитета, у овој светињи уточиште пронашао Преподобни Отац Јустин. Било је то на позив тадашње игуманије мати Саре и са благословом Епископа шабачко – ваљевског Симеона (Станковића). Манастирски услови живота били су веома скромни, али велики молитвеник и научник служио је Свету Литургију сваког дана и неуморно писао „Житија светих“ и друга дела, сећа се мати Гликерија.

  • Радује ме што сам доживела да део његових моштију пренесемо у Врање, да Ава дође у своје родно место у које годинама то није могао. Својим молитвама чуваће Врање и нека да Господ да се њима спасимо сви – рекла је мати Гликерија. Она је заблагодарила Владики Пахомију на моштима Светих мученика сурдуличких, које је поклонио манастиру Ћелије.

Владика Пахомије и његови сарадници поклонили су се и Храму Светог Нектарија Егинског у Ваљеву и одушевили његовом лепотом и лепотом његове порте.

Мошти Преподобног Оца Јустина најпре ће боравити у саборном врањском Храму Свете Тројице, одакле ће 14. јуна 2019. године литијски бити пренете у храм који му је посвећен у оквиру Свеправославног центра „Преподобни Јустин Врањски и Ћелијски“, подигнут на месту на ком се налази кућа у којој је, као Благоје Поповић, на празник Благовести угледао овај свет 1894. године. Познато је, управо на тај празник Мајке Божје, Господу је отишао 1979. у манастиру Ћелије.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=840]