Несвакидашњи завршетак овогодишњег финала „Православне слагалице“

Победиле екипе ОШ „Андра Савчић“ и „Живојин Перић“

Знање из области веронауке у Арт холу Центра за културу одмериле су победничке екипе у такмичењима на нивоу намесништава и то основних школа:“Андра Савчић“ Ваљево, „Милош Марковић“ Доње Лесковице“, „Милан Ракић“ Мионица, „Свети Сава“ Памбуковица, „Живојин Перић“ Стублине и „Војвода Мишић“ Пецка. За разлику од претходних пет година, ове 2019. игра Асоцијација није одлучила победника, будући да су екипе ОШ „Андра Савчић“ и ОШ„Живојин Перић“ освојиле исти број поена па је, по благослову Епископа ваљевског Г. Милутина, победа припала и једнима и другима.

У организацији Канцеларије за веронауку Епархије ваљевске и вероучитеља, у Арт холу Центра за културу одржано је шесту годину заредом епархијско финално такмичење у знању из веронауке, међу основцима популарни квиз „Православна слагалица“. Ове године тематски везан за два јубилеја – 800 година аутокефалности Српске Цркве и 40 година од упокојења Светог Оца Јустина Ћелијског, који уз Владику Николаја својим молитвама чува верни народ Епархије ваљевске. Шест трочланих екипа, које су се у финале пласирале победом у намесништвима којима припадају, кроз игре Слагалица, Мој број, Спојнице, Ко зна – зна и Занимљива веронаука показало је сјајно знање и брзину при давању одговора. У завршници такмичења, игру Асоцијација играле су екипе ОШ „Андра Савчић“ из Ваљева и ОШ „Живојин Перић“ из Стублина (Архијерејско намесништво посавско), предвођене вероучитељицама Данијелом Шибалић и Горданом Ненадовић. На крају игре, резултат идентичан – по 138 поена освојиле су обе екипе, што се до сада није догодило па су организатори и креатори квиза разматрали шта чинити да се до победника дође. Решење „проблема“ стигло је од  Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, који је благословио да овогодишње финале „Православне слагалице“ има два победника, што је наишло на одушевљење свих присутних. У име Епархијског одбора за веронауку Владики Милутину је заблагодарио секретар  јереј Далибор Чкојић, уручивши му пригодне дарове. Овај дан је празник за све нас, јер празник је бити у друштву деце. Господ Христос је благосиљао децу и позивао их да долазе к Њему, указујући апостолима и свима нама кроз векове да у Царство небеско нећемо ући ако не будемо као деца. Деца када се наљуте, брзо опросте, а то Господ воли, казао је Владика Милутин у поздравној речи. Данашњи дан веома је радостан за град Ваљево. У њему су се млади окупили и говорили о науци Божјој, коју су учили у школама.

  • То има данас град Ваљево, којег наткриљују молитвама Свети Владика Николај и Преподобни Отац Јустин. То је велики благослов! Некада нисмо свесни шта значи да у нашој епархији и Цркви целој имамо таква два светитеља о којима сте данас зборили… Радосно је бити епископ и вероучитељ у Ваљевској епархији. Наши вероучитељи су вредни и добри. Изузетно раде и по доброти и осмесима на лицу спустили су се на ниво деце, лепо их уче и то је уродило великим плодом. Нигде нема да 81 одсто деце у средњим и 85 одсто у основним школама похађа веронауку. То је да човек заплаче од радости. Знања из световних наука су јако важна, а знањем из науке Божје изграђујете себе за Царство небеско – рекао је Владика Милутин дирнут призором у Арт холу Центра за културу.

Благословена су ова деца и сви су они данас победили, без обзира на то које су место освојили јер се сви данас део празника радости. Сви иду путем ка Христу Богу, којим је ишао Свети Сава и сви свети из рода српског. Благосиљајући децу, Епископ Милутин поучио их је да воле и поштују своје вероучитеље, своје родитељи и своју отаџбину, да никад не забораве њену колевку Косово и Метохију.

У име Епископа Милутина и Одбора за веронауку, јереј Далибор Чкојић изразио је захвалност творцу квиза ђакону Драгану Станојевићу, уручивши му пригодан поклон. Наравно, вредни поклони у виду таблет рачунара припали су члановима победничких екипа, а даривани су и остали учесници такмичења.

Припреме за учешће у квизу „Православна слагалица“ са љубављу теку током целе године и то говори да деца воле веронауку, каже вероучитељица победничке екипе ОШ „Андра Савчић“ Данијела Шибалић.

  • Овај квиз је репродукција оног што знају. Схватају га веома озбиљно, јер воле да се такмиче. Наравно, као и сва деца, воле да победе, али схватају да је важно да то што знају поделе са другима кроз разне вештине – каже Данијела Шибалић. Њеној ученици, чланици победничке екипе, Анастасији Рааиловић најзабавнија је игра Занимљива веронаука, у којој се налик земљопису наводе црквени појмови на одређено слово. Ранијих година пратила је такмичење, јер је била мала да учествује. Увек јој је било јако занимљиво. Другарима из ОШ „Живојин Перић“ Анастасија је срдачно честитала прво место.

И ове године, финално такмичење употпуњено је културно – уметничким програмом у оквиру ког су наступили Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ под управом Вање Урошевић, музичка уметница Нена Јелача и рецитаторка Анђела Миловановић. Кроз питања и задатке такмичаре су водили драмски уметници Нина Нешковић и Никола Живановић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=838]