Ваљевски средњошколци на поклоњењу манастиру Острог

  

  „У сваком народу и у сваком времену Свечовекољубиви Господ даје Црквом Своје светитеље, који ће Његов верни народ просвећивати и освећивати и на земаљском путу његовом ка Царству небеском руководити... Тако и захумској земљи српској, а кроз њу и свему роду светосавском, даде Бог у тешко доба турског ропства овог светог и богоносног оца нашег Василија, новојављеног чудотворца Острошког и Захумског.“

Ава Јустин

            Са благословом Епископа ваљевског Г. Милутина, а у сарадњи са Канцеларијом за веронауку Епархије ваљевске, вероучитељи Владимир Ракић, Милован Стевановић и Милан Станковић повели су ђаке на поклоњење моштима Светог Василија Острошког. Поклонике су чинили ученици Техничке школе и Економске школе из Ваљева, као и Издвојеног одељења Економске школе из Осечине.

На пут се кренуло у вечерњим сатима у петак 23. маја 2019. године. Сутрадан у јутарњим сатима стигло се у манастир Режевићи, а потом у манастир Подмаине где је настојатељ манастира јеромонах Рафаило, духовник познат младима по свом изузетном беседништву. У старом граду Будви ђаци су посетили цркву Свете Тројице.  После одмора пут је настављен ка манастиру Дајбабе, где је уприличено поклоњење још једном у мноштву сведока Васкрсења Христовог, Преподобном Симеону Дајбабском. Приближавајући се Острогу у аутобусу се певала духовна песма:

„Василије Свети, поносе монаха,
наставниче добри светих пустињака,
ко јутарња звезда твој лик нам се јавља,
поборниче мудри Светог Православља!…“

Многе се жртве и дарови доносе Светом оцу под Острог, али су највеће оне жртве искреног покајања и очишћења срца пред Богом и Светим Василијем. Један мали труд ђака је пешачење до Острога, а неколико њих је ишло босоного. Велики број поклоника са свих страна света долазе Острошком Чудотворцу, што су ученици могли приметити, са разним молбама, сведочанствима где се чују речи: „Тако је свети Чудотворац Василије Острошки учинио оно што сва медицина није могла!“

     У оквиру духовних вечери у горњем манастиру Острогу професор Предраг Вукић је одржао педавање са темом “Живопис Светог Василија Острошког и манастир Острог у свом историјском трајању”, што је ђацима и свима присутнима било веома интересантно и поучно.

У навечерје ђаци су се поклонили моштима Светог Василија, а сутрадан били на Светој Литургији, где су се неки и причестили. Торжествену Литургију својим појањем улепшао је изврстан појац и вероучитељ Владимир Ракић.

     Осетивши благослов велике светиње, поклоници су кренули натраг у Ваљево, са жељом и надом да ће опет у догледно време доћи и поклонити се светитељу.

Пут је у повратку водио у велелепни Храм Васкрсења Христовог у Подгорици, затим у манастир Морачу, а потом до манастира Милешеве, једног од најзачајнијих манастира српског рода. Ту  су ђаци видели аутентичан лик Светог  Саве и по лепоти надалеко чувену фреску Белог анђела. Посетили су и ризницу у којој се чува штап Светог Саве, који је он пре 800 година добио у Никеји.

Пуни лепих утисака и духовно окрепљени, ученици и наставници вратили су се својим домовима у вечерњим сатима у недељу.

 Милан Станковић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=837]