Молитвени опроштај од монахиње Параскеве (Јовановић)

У петак 24.маја  2019. лета Господњег, на празник Светих Ћирила и Методија, у манастиру Боговађи служено је монашко опело новопрестављеној слушкињи Божијој монахињи Параскеви. Монахиња Параскева уснула је у Господу 23. маја, након дуге и тешке болести.

По  благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, монашким опелом началствовао је архимандрит Данило (Јокић), игуман манастира Плужац, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва.

У обраћању присутнима, архимандрит Данило подсетио је на природу монашког завета, који је давних година дала сестра Параскева и који је испуњавала више од пола века.

– Пуних педесет и девет година провела је сестра Параскева у манастиру, у тврђави духовној у којој се припремала за овај пут и цео свој живот је посветила томе. Људи који служе војску имају своје старешине и имају свој циљ да бране земљу своју онако како старешине одређују. Тако је и духовним војницима, онима који служе Богу, они слушају своје старешине. Тако сваки војник који не слуша своје старешине неће бити добар војник и неће успети да одбрани своју земљу. Ми данас имамо овде једнога војника Христовог, слушкињу Божију која је служила целога живота и сав живот свој посветила томе да угоди Господу. На том путу према Господу нашем Исусу Христу њој су помагале и њене сестре, њене сапутнице и сатруднице. Сестра наша Параскева, не само да је пошла за Господом, она се и трудила да што више и што боље угоди Господу своме  и сада одлази пред Њега. Господ ће рећи:“ Добри и верни слуго, уђи у радост господара свога! У малом си ми била верна, над многима ћу те поставити у Царству Своме-рекао је архимандрит Данило у својој беседи.

Монахиња Параскева сахрањена је на манастирском гробљу у порти манастира Боговађа.

[supsystic-gallery id=835]