Прота Тома Павловић прославио четрдесетогодишњицу свештеничке службе Јубилеј вредан сваке хвале

Потекао је од благочестивих домаћина, породице Павловић из села Драгиње код Шапца, која је у време комунистичког друштва живела хришћански и неговала традиционалне вредности српског народа. Као ретко ко у доба безверја, Павловићи су походили богослужења и били привржени манастиру Каона, сећања су Епископа ваљевског Г. Милутина из раних монашких дана, у којима се збио сусрет са породицом чији изданак првенац протојереј – ставрофор Тома Павловић данас прославља пуне четири деценије пастирског служења Христу Господу и Цркви светосавској. Велика је радост што смо се овим поводом сабрали, рекао је Владика Милутин, дарујући напрсни крст и честитајући јубилеј проти Томи, протиници Љиљани и породици Павловић на свечаности у парохијском дому Храма Покрова Пресвете Богородице након завршетка молитвеног скупа.

Прота Тома Павловић једини је у летопису Покровске цркве који је од почетка службе па до данас у братству овог храма, указао је председник Црквеног одбора најстаријег градског храма Бранислав Ковачевић, уручивши пригодан поклон слављенику испред Црквене општине. У име свештеног братства, које га воли и поштује, честитке је упутио протојереј – ставрофор Драган Алексић.

Прота Тома Павловић четрдесет година сведочи истину Христову, носећи мантију и требник, али и слабости своје и поверене му пастве. Само свештеник зна какав је тај пут…Пут који се наставља, јер свештеник и кад оде у пензију има благодати и војник је Христове Цркве до краја свог живота. Ово је огроман дан за Цркву Христову која торжествује и војује овде на земљи. Славимо проповед и живот једног апостола Христовог, једна је од порука здравице коју је оцу Томи подигао Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан.

  • Свештеник је апостол, а сви заједно смо на истом делу. Свак на свој начин носи крст, а заједно носимо одговорност за благодат коју смо примили и због тога сви треба да се трудимо да будемо достојни свог звања. Отац Тома је у свом четрдесетогодишњем служењу показао врлине скромности и самокритичности, широкогрудости и жеље да буде свима све и увек је спреман да помогне младим колегама… Радујем се што сам на прослави овог јубилеја са нашим Владиком Милутином, који је пример одмерености свима нама. Нека Господ благослови све нас који се трудимо, Ваљевску епархију и нашу Српску Цркву која ове године слави 800 година аутокефалности – рекао је Владика Силуан.

 У име верних са Петог континента, он је пожелео оцу Томи да настави своје дело достојанствено,  да Господ подари доброг здравља и сваког добра њему и његовој породици, као и свим свештеницима и верном народу да до краја оствари свој позив.

Прота Тома Павловић током свих ових година драг је и поштован међу браћом свештеницима, својим парохијанима и свим људима са којима се сусретао и сусреће. У прилог томе говори и радост свих учесника овог сабрања, али и свих оних који му свакодневно честитају јубилеј, са жељом да још дуго траје његова свештеничка служба којој се у раној младости посветио.

Ј. Ј.