Планинарски клуб „Повлен“ прославио своју крсну славу Светог Василија Острошког

Свети Божји људи, без обзира на то из ког друштвеног слоја потицали, својим подвигом, често и мучеништвом, удостојили су се ореола светитељства и сведоци су силе и благодати Божје, која просијава кроз њихове свете и чудотворне мошти, беседио је на славској свечаности Планинарског клуба „Повлен“ протојереј – ставрофор Милинко Јовић, духовник Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“.

  • Један од великих угодника Божјих је и Свети Василије Острошки, чији нам подвиг и жртва казују шта ваља чинити да би остали на јеванђељском путу, напредујући у хришћанским врлинама. Нико као ви планинари, обилазећи реке, планине и долине и гледајући чудесни биљни и животињски свет, није у прилици да види лепоту Божје творевине која свугде и увек сведочи славу и величину Творца. Тој лепоти у острошким стенама препустио се и Свети Василије, кога славите као свог заштитника – рекао је прота Милинко Јовић, честитајући славу члановима Планинарског клуба „Повлен“.

На овогодишњу славску свечаност  „Повлена“ прота Милинко Јовић дошао је на позив чланова, који прате и веома поштују рад богомољачког братства које он духовно води. За очекивати је да међусобно уважавање ускоро прерасте у организовање заједничких сабрања у дому на Повлену, као и разне подухвате на опште добро, по којима је ПНХЗ годинама позната. Планинарски клуб „Повлен“ прота Милинко Јовић даривао је чираком, кандилом, кадионицом и иконом Господа Христа, која је одмах нашла место на зиду дома. Такође, нису изостали ни листови „Богомолитељ“ и „Покровски благовесник“, издања богомољачког братства и Покровске цркве при којој оно мисионари. Међу гостима био је и планинар из Ариља Видоје Јевремовић, пензионисани полицајац који се годинама бави писањем духовне поезије и здравица. Године 2016. на сабору трубача у Гучи проглашен је најбољим здравичарем. Према речима проте Милинка Јовића, Јевремовић ће ове годити доћи и на славу братства и написати песму о њима, што их веома радује.

Овакви скупови су веома корисни јер се у њима учвршћују везе са организацијама које окупљају људе различитих профила. ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“, каже прота Јовић, и убудуће ће настојати да се што боље повеже са свима који су расположени за сарадњу.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’825′]