Медицинске сестре и техничари болнице у Ваљеву прославили славу

Међународни дан медицинских сестара и техничара слави се сваког 12. маја у спомен на дан рођења велике хуманисткиње Флоренс Најтингел. С обзиром да истог дана СПЦ молитвено слави Светог Василија Острошког Чудотворца, ваљевске медицинске сестре и техничари славе овог Божјег угодника као свог заштитника. Главна сестра болнице Љиљана Пауновић и главна сестра одељења гинекологије које је овогодишњи домаћин славе, Вања Бакаревић, кажу за радио „Источник“ да је Свети Василије посебно поштован међу запосленима у болници, и да су његова чуда небројена. Прослава је почела Светом Литургијом која је служена у храму Светих врача Козме и Дамјана у кругу болнице, а пре освећења жита и резања колача, празничну беседу је изговорио протојереј-ставрофор Драган Алексић, парох Покровске цркве, који је медицинским сестрама рекао да раде благословен посао јер нема ништа светије и узвишеније од помагања људима. Отац Драган је подсетио на Светог Василија који је много поштован светитељ, али и на Жене мироноснице које су следиле Христа и које су објавиле свету да је Он васкрсао.

На крају Литургије медицинском особљу је славу честитао и јереј Срећко Живановић, духовник у болници и саслужитељ у цркви Светих врача Козме и Дамјана. Њега су посебно поменуте медицинске сестре Љиљана и Вања похвалиле, рекавши да је стално присутан у болници и да и запослени и пацијенти увек могу да му се обрате и да се ослоне на њега. Љиљана Пауновић, главна медицинска сестра опште болнице Ваљево каже да је срећна што је Свети Василије Острошки слава сестара и да је служба сестара веома важна у здравственом систему. Поред Љиљане Пауновић, за радио „Источник“ је говорила и Вања Бакаревић, главна сестра на одељењу гинекологије и акушерства. Поменуто одељење је домаћин овогодишње славе. „Наш посао је хуман и ништа лепше нема од рађања новог живота и осећаја када опоравак пацијената иде на добро“, каже Вања.

На свечаној академији која је после Свете Литургије одржана у Едукативном центру, у присуству великог броја лекара, медицинског особља и пријатеља болнице, колажни програм су извеле ученице и студенткиње Медицинске школе и Високе медицинске школе, а неколико пригодних песама отпевао је Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ под диригентском управом Вање Урошевић. Славу медицинским сестрама и техничарима је честитао директор болнице др Зоран Ђурић, као и Владан Илић, помоћник директора за сестринство. Најсестре ове године су медицинска сестра Мира Радојевић и бабица Љиљана Настић које су веома професионалне и посвећене свом послу. Следеће године домаћин славе је Пнеумофизиолошка служба.

Марина Марић

[supsystic-gallery id=819]