Епископ Милутин у Храму Светог Нектарија Егинског дочекао учеснике прве конференције о Светом Оцу Јустину

Међународна научна конференција „Мисао и мисија Светог Јустина Поповића“ одржана је у Београду 10 – 11. маја 2019. године, у организацији Православног богословског факултета у Београду, Института за философију и друштвену теорију у Београду и Центра за византијско – словенске студије у Нишу, а уз подршку Ректората Београдског универзитета. Конференција је окупила 32 учесника, православних теолога, али и научника римокатоличке и лутеранске конфесије.

Отварању и првом предавању у свечаној сали Ректората БУ присуствовала је и ректорка ове образовне институције проф. др Иванка Поповић. Тиме је на неки начин исправљена неправда коју су Светом Оцу Јустину 1946. године нанели комунистички идеолози, избацивши га из Српског философског друштва, чији је био саоснивач. По успешно завршеној конференцији, учесници су посетили манастир Ћелије и поклонили се моштима Светог Оца Јустина. У Ваљеву, у новоподигнутом Храму Светог Нектарија Егинског, благослов и благодарје за њихово трудољубље у част новопросијавшег светитеља упутио им је Епископ ваљевски Г. Милутин, заједно са својим духовним сином Епископом аустралијско – новозеландским Г. Силуаном и свештенством Храма Ваксрсења Христовог. Богомудрог ћелијског старца Владика Милутин упознао је још у детињству. Као млад монах, имао је част  да са њим служи Свету Литургију, слуша његове проповеди и види његове сузе. Сузе молитвеника, чије су духовне очи виделе сва посрнућа људског рода, а богољубива душа вапила Творцу да прашта и помилује…

  • Оцу Јустину је на првом месту био Богочовек. Када је говорио о Васкрсењу Христовом, био је неизрециво радостан. Доживљавали смо га као живог сведока Васкрслог Христа. Радује ме што сте посетили један од наших најлепших манастира у ком је Отац Јустин живео и живи, да сте целивом својим дотакли тај извор духовности… У име наше епархије, упућујем вам велику благодарност што сте зборили о Оцу Јустину на најбољи начин. Он се данас у Царству Христовом моли за све нас – део је добродошлице Епископа Милутина упућене гостима у Храму Светог Нектарија Егинског. Конференција „Мисао и мисија Светог Јустина Поповића“ термински се поклопила са седницама Светог Архијерејског Сабора, због чега архијереји нису били у могућности да послушају предавања, рекао је Владика Милутин, уз предлог да се међу учесницима неког од наредних научних скупова нађе и Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан (Мракић), који је дисертацијом „Антропологија Преподобног Оца Јустина“ стекао звање кандидата богословља Руске Православне Цркве.

Професор др Богдан Лубардић, уз чије су преводилачко посредовање учесници конференције пратили обраћање Епископа Милутина, изузетно је задовољан овим научним сабрањем, које је око личности и дела једног од највећих теолога прошлог века окупило посленике науке из више земаља.

  • Конференција „Мисао и мисија Светог Јустина Поповића“ имала је интердисциплинарни и међуконфесионални карактер. Поред научника из православних земаља, овде су били и римокатолички стручњаци који се озбиљно баве еклисиологијом Православне Цркве, затим лутерански теолози, православни теолози из Француске и Холандије, као и српски научници из више земаља… Ово је прва конференција посвећена Светом Оцу Јустину као теологу и философу, књижевнику, али и психијатру и исцелитељу. Фигури, која је имала критички и политиколошки утицај на православну и хришћанску теологију у целини на светском нивоу – утисци су проф. др Богдана Лубардића. Он је у име поклоника захвалио Епископу Милутину на срдачном дочеку и надахнутим речима које им је овом приликом упутио. Гости и домаћини разменили су дарове, уз жељу да се у радости поново сретну.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’820′]