Света Литургија и парастос генералу Драгољубу – Дражи Михаиловићу на Равној Гори

Морамо бити свесни себе и своје историје

У Храму Светог великомученика Георгија на Равној Гори, 11. маја 2019. године, служена је Света Литургија, а потом и парастос генералу Драгољубу – Дражи Михаиловићу и његовим саборцима. Молитвеном скупу у част првог антифашисте ондашње поробљене Европе присуствовали су припадници свих четничких организација из Србије и земаља региона.

Далеке 1941., неки извори кажу 8. а неки 13. маја, са својим војсковођама и војницима развио је барјак првог отпора у Европи немачком окупатору. Искусан стратег минулих ратова које је његова отаџбина водила за слободу, храбар и добар човек, врлински утемељен у традицији свог народа, генерал Дража Михаиловић јуначки је војевао током ратних година. У миру мученички страдао од руку комуниста  1946. Место погубљења до данас је под велом тајне, док се поштоваоци лика и дела „Чича Драже“ надају дану у коме ће му управо ту бити подигнут споменик у знак захвалности за све што је учинио за свој народ.

Данас, на месту на ком нас штити Свети Георгије, окупљени у молитви и љубави, време је да се присетимо својих предака које су околности пре 78 година одвеле на различите стране, измиримо се и као браћа загрлимо једни друге. Да опростимо једни другима и кренемо заједничким путем правде, истине и љубави Божје, беседио је старешина Храма Васкрсења Христовог у Ваљеву и равногорског Храма Светог Георгија, протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић.

  • Велики људи не умиру док их памте они који живе после њих. Тако је наша отаџбина колико на земљи, толико на небу, јер отаџбина су и гробови наших отаца. То су љуте битке, муке свакојаке, песме и победе, порази и страхови, крици, јауци, молитве, жртве, тамјан и восак. И уздисај покајника, и страдалништво жртвеника, и борба праведника. То је наша отаџбина! Данас више него икада раније морамо бити свесни себе и своје историје. То су свети аманети и тешки завети, које наши преци у ропству сачуваше и певаше – поручио је прота Драгомир Јовановић у изузетно емотивном обраћању учесницима равногорског сабрања.

За своје заслуге у борби за слободу генерал Драгољуб – Дража Михаиловић одликован је више пута. Француски војни заповедник и државник Шарл де Гол доделио му је Ратни крст, сматрајући га симболом најчистијег родољубља и највиших војничких врлина. Амерички председник Хари Труман одликовао га је орденом Легије за заслуге првог степена. У ризници престижних признања генералу Михаиловићу су и ордени Велике Британије, Чешке, Бугарске, Краљевине Србије и Југославије.

Традиционално, сабор на Равној Гори и ове године протекао је у знаку масовног окупљања поштовалаца генерала Михаиловића и његовог покрета, али и других четничких формација. Света Литургија и молитва за душе предака  окупљаће их и наредних година, каже прота Драмир Јовановић. На тај начин се сећамо предака и у хришћанској љубави градимо пут долазећим генерацијама.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=824]