Свечаност у част храмовне славе у Дупљају

Наше Светосавље је вечно и бесмртно

Прелепа светиња у селу Дупљај надомак Ваљева прославила је Спаљивање моштију Светог Саве, своју храмовну славу. Свету Литургију служило је свештенство из Ваљева. Овогодишњи домаћини славе били су сви мештани Дупљаја, а колач за наредну годину преузео је Драгомир Виторовић.

Данашњи празник слави се на свих пет континената, где год Срби живе, јер Свети Сава израдио је „прву личну карту српског народа“. Од Светог Саве знамо ко смо, како се зовемо и најважније – куда идемо. Ове 2019., прослављајући велики јубилеј – 800 година самосталности Српске Цркве, прослављамо трудољубље Светог Саве који је од византијског цара и васељенског патријарха, а уз одобрење осталих помесних Цркава, издејствовао самосталност Српске Цркве и као маслинову гранчицу посадио у Царство небеско и привео нас Христу, Који нам даје бесмртност. Тај историјски тренутак био је доказ зрелости Светог Саве као светитеља, али и нашег народа да круну аутокефалности носи, једна је од празничних порука архијерејског намесника првог ваљевског, протонамесника Дарка Ђурђевића. Како славимо мученичке смрти неких светитеља, тако данас славимо и спаљивање моштију Светог Саве. Гледано очима људским и очима историје, то је више за плакање. Али, из перспективе вечности, то је велики и торжествени празник, истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

  • Тог кобног дана на Врачару, Турци нису успели да униште сећање на Светог Саву. Штавише, учврстили су га и утврдили. Прах његових моштију развејао се се свугде у српском роду… Тај прах је семе из којег ниче наша светосавска вера. Ватра и огањ уништавају само оно што је пролазно, а оно чврсто и непролазно ватра само очишћује и чини још јачим. Такође, подједнако се варају и они који данас руше наше храмове на Косову и Метохији, жилу куцавицу нашег народа. Сваки њихов огањ и рушилачка сила учвршћују нас у уверењу да је наше Светосавље вечно и бесмртно. Не може се спалити несагориво, разрушити неразрушиво и уништити неуништиво – беседио је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски.

По завршетку Литургије, начињен је трократни опход око храма и пререзан славски колач. Сабрање је заокружено трпезом љубави у парохијском дому.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=815]