Епископ Милутин у Томину недељу служио у саборном храму

У првој недељи по Васкрсењу Господњем, званој Томина недеља, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свештеног братства саборног храма.

Како нам казује Свето јеванђеље, апостол Тома, иако је пратио Господа Христа, изразио је сумњу у јављање Учитеља. И та сумња јавља се кроз двомиленијумску хришћанску историју, јер она је израз и одговор палог и смртног човека. Човека, који је затворен у оквирима пропадљивог света унутар ког владају закони логике, која извире из несавршеног људског разума, део је проповеди ђакона Бранимира Терзића, утемељене на јеванђељској причи о жељи Светог апостола Томе да додирне ране Господа Христа, не би ли поверовао у Његово васкрсење.

  • Време у коме живимо је доба „Томине сумње“ и жеље да све и сваког подвргнемо анализи свог „обоготвореног“ разума и чула. Ипак, апостол Тома пред Васкрслим Христом узвикује:“Господ мој и Бог мој“ и постаје сведок Христове победе над смрћу…Васкрс и свака недељна Евхаристија јесу наше сведочење Христове силне и непролазне победе, нашег непрестаног исповедања Томине вере, а не сумње. Вером, надом и љубављу славимо Христову победу над адом и смрћу, а словесном службом сведочимо Бога Који је умро и васкрсао за живот света – поручио је ђакон Бранимир Терзић.

Приликом Свете Литургије верници, махом они најмлађи, примили су Свету тајну причешћа.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=812]