Дочек Васкрса у Покровској цркви са Епископом Милутином

Верни народ у Храму Покрова Пресвете Богородице дочекао је празник Васкрсења Господњег на Светој Архијерејској Литургији којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање свештеног братства најстаријег градског храма и појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић – Бабамилкић. Протојереј – ставрофор Драган Алексић прочитао је Васкршњу посланицу Патријарха српског Г. Иринеја, у којој се, поред осталог, објашњава смисао оваплоћења Сина Божјег , Његовог страдања и обеснаживања закона умирања.

  • Васкрсење Христово, као блага вест и непобитна чињеница, постало је постојани темељ и срце хришћанске вере. Оно је постало ново рођење човека за вечни живот и врата која га воде у свет нове, преображене реалности, реалности славе Царства небеског… Тајна Васкрсења Христовог нам открива да Бог ни у ком случају није апстрактан појам или некаква хипотетичка и недоступна „виша сила“, која нас системом моралних норми поробљава и ограничава. Он је, напротив, савршена личност која је дошла у свет да победи смрт као „последњег непријатеља“ и донесе вечни живот читавом људском роду – поручује Патријарх Иринеј са свим архијерејима Српске Православне Цркве.

Крстом и васкрсењем Својим, Христос је умртвио непријатељство и човечанство сјединио у једно тело и један народ. Нажалост, указује српски првојерарх, и поред небоземне пасхалне радости, и даље смо суочени са мноштвом искушења и невоља – тероризмом, ратовима и одузимањем људских живота широм земље. Свуда око нас влада неправда и мржња, а истина се релативизује. У таквом свету, ми православни хришћани смо позвани да својим примером сведочимо ближњима и даљњима победу живота над смрћу. Са посебним усрђем, наглашава Патријарх Иринеј, данас се молимо Васкрслом Христу да се заступништвом Светог Саве, кнеза Лазара и свих светих из рода нашег, врати мир на наше распето Косово и Метохију, нашу духовну колевку и наш Јерусалим, тамо где су највеће српске светиње, бисери српске културе и свеукупне светске духовне баштине. У завршници посланице, Патријарх Иринеј подсећа на поуке Светог Владике Николаја да једни другима опростимо, загрлимо се и ходимо путем божанске љубави.

На крају литургијског сабрања, Епископ Милутин честитао је празник и благословио своју духовну децу. Свештенство Покровског храма даривало их је Васкршњом посланицом и јајима.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’791′]