Велики петак у Храму Васкрсења Христовог

Васкрсавамо са Христом у љубави Његовој

Вечерње богослужење Великог петка и ове године у Храм Васкрсења Христовог довело је мноштво верног народа. Служило је свештенство саборног храма, предвођено старешином протојерејем – ставрофором Драгомиром Јовановићем.  На крају богослужења  изнесена је Плаштаница, коју су верници целивали до касних сати

О чудесној тајни Великог петка расуђивали су многи оци Цркве кроз двадесет столећа колико траје њена историја. Господ се рађа и као јагње Божје узима све грехе света. Нико као Он, будући безгрешан,није сагледао каква је мука грех. Гомиле људи хитале су Му са свих страна,а Он је по великом човекољубљу изгонио духове нечисте, исцељивао и водио у Царство небеско из овог царства греха и смрти. У Њему нико није могао пронаћи ни трунку греха и прекорети га. Васкрсавао је и исцељивао, ћутке поднео све муке, сва зла, сва ругања и понижења којима су Му људи узвратили, ради тога да би ушао у нашу смрт и разорио је као Бог, казао је у једној од беседа на Велики петак новопросијавши светитељ Ава Јустин Ћелијски. И кад је распет на крсту и издахнуо, сишао је Својом божанском душом у ад и разорио царство смрти и извео душе праведника у Царство небеско. Господ је поднео смрт на крсту да би нам свима дао победу над смрћу, речи су ћелијског богомудраца на које је подсетио свештеник Игор Илић.

  • Ми хришаћни ту победу славимо данас, сутра, прекосутра…Ми смо хришћани тиме што живимо Господом Христом, што доживљавамо Њега непрекидно. Доживљавамо страдања које је Он поднео за нас као своја, плачемо са Њим и молимо за Њега. Али, исто тако доживљавамо и васкрсење Његово и заједно са Њим васкрсавамо у великој љубави Његовој. Побеђујемо смрт по дару и милости Његовој… Доживљавамо Христову вечну истину, вечну правду, вечни живот као свој. Зато нема страха у нас. Пред нашом вером падају сви непријатељи – говорио је Преподобни Отац Јустин Ћелијски.

Вера, љубав, милосрђе, молитва и пост, велике су силе које нам је Господ дао да њима живимо и побеђујемо. Васкрсење Христово је радост која никад не престаје и требало би свако од нас да је има и носи у срцу свом и каква год искушења овог света наишла, смело можемо корачати јер је јачи наш Спаситељ од свих смрти, ђавола и грехова, закључује Отац Јустин, бриљантни проповедник Светог јеванђеља, кога је Господ подарио нашем завичају и васцелом православном свету.

По завршетку вечерње службе, верни народ приступио је целивању Плаштанице, што је трајало до касно у ноћ.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=784]