Епископ Милутин на Велики петак у манастиру Пустиња

Радујмо се Васкрсу и волимо једни друге!

Вечерњу службу Великог петка Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је ове године у манастиру Пустиња, древној светињи Епархије ваљевске, по лепоти надалеко познатој. На крају богослужења, изнесена је Плаштаница, а Епископ Милутин казивао је вернима о смислу и поруци коју носи данашњи празник

Данашњег дана Христос је пострадао. Али, Он је цар славе који ће доћи да суди живима и мртвима и за Њим се не тугује. Тугује се за човеком који Га је распео. Великог петка сунце се помрачило постиђено злочином људи. Јуда је издао Христа због новца. Њега, створитеља неба и земље. Проценише људи да Бог вреди тридесет сребрњака. То је велика несрећа људи и зато Свети Јован Златоусти говори да за Јудом треба плакати. Издао је Христа, није се покајао и замолио за опроштај, већ се обесио и у паклу чека Страшни суд, беседио је Епископ Милутин. У празничној проповеди, Владика Милутин указао је на значај манастира у српском народу. Наши су их преци у великом броју подизали не би ли нам у наслеђе оставили да се у њима окупљамо, молитву и благодарје Господу узносимо. Као народ све смо малобројнији, а тиме нас је и на богослужењима мање. За Пустињу, бесцени бисер Српске Цркве подигнут у част Мајке Божје, ваљевског архијереја вежу сећања на дане детињства.

  • Као мали упамтио сам како је овде било и то ме је одвело у манастир, вери Господњој, оном што је једино вредно на овом свету. Браћо и сестре, дошло је време да се деца не рађају, њиве остају пусте… Све је више кућа празних. То није добро, постајемо непријатељи сами себи, јер неће бити никог да наследи оно што су нам преци оставили. Нека би дао Господ да се овде окупљамо чешће! Да вам се деца рађају и да буде пуна црква, да све буд лепо и честито као што је некада било. Радујмо се Великом петку, јер да га није било сви бисмо били гробови. не би било ни васкрсења ни изласка у вечни живот – беседио је Владика Милутин.

Ишчекујући Васкрс, опростимо својој браћи, љубимо једни друге, љубимо и непријатеље своје, јер нас Господ томе учи. Ако желимо да уђемо у Царство небеско, морамо се измирити са свима, истакао је Епископ Милутин. Благосиљајући сестринство манастира Пустиња, он је пожелео да им Господ да доброг здравља да се и убудуће са много љубави старају о древној светињи.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=786]